Siirry pääsisältöön

Kakkossalkku à la Piotroski



Kaikessa lyhykäisyydessään Piotroskin menetelmä on arvo-sijoitusmenetelmä, joka perustuu yrityksen kirjanpidosta johdettuun matemaattiseen yhtälöön. Kohti taloudellista riippumattomuutta -blogi vastaa melko kattavasti kysymykseen: Kuka ihmeen Piotroski? Samaisella blogilla on myös lisää aiheesta.

Blogi-kirjoitusten lisäksi olen tutustunut myös value-investing.eu -saitin tekemiin tutkimuksiin. Samalta saitilta saa ilmaiseksi koekäyttöön pisteytykset eri pörssien yrityksille. Tulokset ovat sen verran vakuuttavia, että en malttanut olla kokeilematta systeemiä. Lähdin aika varovasti liikenteeseen ja perustin varta vasten tähän tarkoitukseen kakkosalkun osaksi sijoitusstrategiaani. Myin ykkösalkusta muutamat kehittyvien markkinoiden indeksiosuusrahastot saadakseni muutaman tonnin tämän toisen salkun alkupääomaksi.

Käytännössä pyöritän salkkua näin:

Tilasin pisteytyslistat value-investing.eu -saitilta ja valitsin listalle kaikki Nordentin tarjoamat markkinapaikat eli Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Saksa, Kanada ja USA. Pyrin ostamaan osakkeita vähintään kahdeksallasadalla eurolla kerralla pitääkseni toimeksiantopalkkiot järkevänä suhteessa hankintahintaan. Näin ollen minulla oli mahdollista ostaa kahdeksan yrityksen osakkeita. Huippupisteitä saaneita yrityksiä tuli listalle enemmän kuin minulla oli minulla oli varaa hankkia, joten pystyin vielä supistamaan hieman listaa asettamalla "Min. Market Value" -kentän arvoksi 50 ja jäljelle jääneistä yrityksistä vielä valitsemaan ne joilla oli paras "ROIC 5 Year AVG". Enimmäispistemäärä on pisteitä Piotroskin systeemissä on 9 ja minä valitsin muistaakseni yrityksiä joiden pisteet oli vähintään 8,5. Tarkoituksena on lisätä hajautusta myöhemmin osakkeiden myynneistä saaduilla luovutusvoitoilla ja mahdollisilla osingoilla. Uutta rahaa en näillä näkymin salkkuun lisää muilla tavoin.

Salkun yritykset:

  • CCL INDUSTRIES INC

  • D.Logistics

  • Healthways, Inc.

  • RNB RETAIL AND BRANDS AB

  • Rottneros AB

  • Stora Enso Oyj A

  • Turkistuottajat Oyj C

  • UPM-Kymmene Corporation



Olen käynyt salkkuun valikoitujen yritysten kotisivuilla ja minulla on hatara käsitys mitä yritykset tekevät, mutta muuten en ole niistä ottanut selvää. Numerot päättävät salkun sisällön eikä tunteilla ei ole siihen osaa eikä arpaa ja niin se pitää ollakin. Salkkuun on tullut tämän myötä myös esimerkiksi Turkistuottajat, jota en eettisistä syistä ole halunnut ostaa varsinaiseen pitkäaikaiseen salkkuuni.

Value-investing.eu -saitin porukka ymmärääkseni pyörittää omia salkkujaan tällä systeemillä siten, että he myyvät ja ostavat osakkeita kerran kuukaudessa, vaikka itse tutkimuksissa huimat tuotot on saavutettu muokkaamalla salkun sisältö vain kerran vuodessa. Tämä vuosittainen systeemi on myös minun kohdallani järkevämpi, koska minulla on sen verran pieni pääoma tässä touhussa, ettei kuukausittainen muokkaus kaupankäyntikulujen takia tunnu järkevältä. Tarkoitukseni on kerran vuodessa, aina kesäkuun 14. päivä myydä listan kärjestä tippuneet yritykset ja ostaa tilalle samalla rahalla jotain listan kärjestä. Päivämäärä on sattumanvarainen, mutta valitsin sen kesäkuulta, kuten se oli tutkimuksissakin valittu. En vielä tiedä kannattako myydä yritystä joka on tippunut esimerkiksi seitsemän pisteen yritykseksi vai pitäisikö myydä vasta kun yritys saa enää vaikkapa vain neljä pistettä. Kysymys kuuluukin, mikä on järkevä raja-arvo myynnille?

Value-investing.eu -porukka antaa tällaisia neuvoja käytännön soveltamiseen:
In practice we are buying on average 2 companies a month (and we are selling also 2) in our portfolio. So on average we have 25 stocks in portfolio.With this strategy we are flatten a bit the price momentum of the stock market. Of course some companies are sometimes still high ranked in the screeners and we keep these in portfolio even after 12 months.

We backtested a buy and holding period of 12 months and it seems to give good results. Personnally I don't think it is wise to use shorter periods than 1 year. (-> transaction costs , time spending) and it need some minimum time for the market to discover the true value of a company.( and inversely to see that story stocks are not that much worth)

I would also advise you to spread your investments during the year. For example each month 1 or 2 buys and 1 or 2 sells.

Perustin salkun vasta pari kuukautta sitten, joten siitä ei voi vielä vetää minkäänlaisia johtopäätöksiä. Piotroskin listan kärkisijoille sijoittuvat yritykset ovat markkinoiden näkökulmasta aliarvostettuja suhteessa kirjanpidon tunnuslukuihin ja aliarvostuksen korjaantumiseen eli kurssinousuun voi mennä pahimmillaan vuosia.

Kommentit

  1. Moi,

    Pakko kysysitä tuosta ROIC 5 Year AVGsta, eikö p/b:n mukaan pitäisi järjestää ostettavat (ja F Scoren tietysti)? Omassa Piotroski -kokeilussa ei ole ollenkaan market cap -rajoitusta. Tuloksena melko hurjia firmoja ja vielä hurjempia spreadeja hinnoissa. Rottneros tosin löytyy silti ja D.Logistics tulossa, jos hinta ei ala karkaamaan.

    VastaaPoista
  2. Value-investingin listoilla kärjessä on yritykset joilla on suurin f-score. Listan painoarvoksi voi muuttaa oletusarvoisen p/b:n lisäksi myös pari muuta vaihtoehtoja, mutta minä olen käyttänyt tuota oletusarvoa. En ole keksinyt miten USA:n ja Euroopan firmat saisi samalle listalle ja sen takia olen joutunut vertailemaan kahden eri listan firmoja keskenään ja samat pisteet saaneista firmoista olen valinnut sen jolla on parempi ROIC 5 Year AVG. Tuota olen siis käyttänyt kriteerinä ainoastaan kun vaihtoehdoista on ollut runsaudenpula ja on ollut pakko valita kahden eri listan välillä.

    VastaaPoista
  3. Hmmm... Millainen market cap -rajaus sulla on? Mulla on 0 ja 9 - 8.5 scoren saavia firmoja n. Kymmenen nordnetin tarjoamilla markkinoilla

    VastaaPoista
  4. 50 olen laittanut rajaksi. Muutama päivä sitten kun katsoin tuli Nordnetin online-markkinapaikoilta (USA, Kanada, Norja, Ruotsi, Tanska, Saksa ja Suomi) vain yksi sellainen yhdeksän pisteen firma listoille (Domtar), jota minulle ei ennestään ollut salkussa. 8,5 pisteen firmoja tuli silloinkin useita. Juuri nyt näyttää löytyvän viisi yhdeksän pisteen firmaa, joista minulla on yhtä jo ennestään (Stora Enso).

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut kirjoitukset

S-ryhmän osuuskauppojen jäsenyyksistä varmaa tuottoa

S-Etukortin käyttäminen on junttia. Koko kassajonon hidastaminen muutaman euron ostoksista saatavan naurettavan pienen bonuksen takia on lähes tulkoon alhaisinta mitä ihminen voi toiselle ihmiselle tehdä. Ymmärtääkseni korttijärjestelmän kustannukset ylittävät asiakasomistajille maksettavien etujen määrän, joten koko järjestelmä on asiakasomistajien kannalta yhtä tyhjän kanssa. Korjatkaa, jos olen väärässä. Osuuskauppojen maksama korko puolestaan on monissa osuusliikkeissä melko hyvä, joten päätinpä minäkin vihdoin liittyä jäseneksi joihinkin niistä. Liityin nyt näihin:   Koron saaminen edellyttää jäsenmaksun maksamisen täysimääräisenä ja minun tapauksessani jäsenyyksistäni kertyi kustannuksia yhteensä 1000€. Sijoitus on ymmärtääkseni pommin varman, sillä osuusmaksu palautetaan täysimääräisesti, jos joskus haluaa erota osuuskaupasta. Korot toki voi vaihdella vuodesta toiseen, mutta eiköhän sieltä aina jotain tule.   Käytännössä asia hoituu niin, että marssit mihin tahansa S-

Miten ostan pörssiosakkeita - käytännön ohjeet

Ties vaikka joku saisi tästä apua ja näkeepähän ummikko miten helppoa osakkeiden ostaminen on. Osakkeiden valintaan en osaa antaa vinkkejä, mutta välittäjän valintaan kyllä. Pörssiosakkeiden omistaminen edellyttää  arvo-osuustiliä  ja sellaisen voi hankkia vaikka omasta tilipankistaan tai muulta arvo-paperivälittäjältä, joka ei ole välttämättä ole sidoksissa tilipankkiisi. Arvopaperivälittäjissä ratkaisevin ero on hinta. Ns. online-välittäjillä verrattuna kivijalkapankeihin on usein myös laajempi valikoima eri markkinoilta ostettavia sijoitustuotteita. Esimerkiksi ulkomaisia indeksiosuusrahastoja tai erikoisempia yrityksiä eksottisemmilta markkoinoilta voi olla vaikeaa tai mahdotonta saada ostettua oman pankin kautta. Kivijalkapankkisi mainostaa sinulle varmasti mainioita tietopalveluitaan ja analyysejään, joihin pääsee käsiksi avaamalle heille arvo-osuustilin. Kokemukseni mukaan vastaavat tai jopa paremmat analyysipalvelut on saatavissa ihan samalla tavalla myös muilta välittäjiltä.

Annuiteetti, tasalyhennys, kiinteä tasaerä...

...3kk euribor, kiinteä korko, apua! Näitä on tullut kelailtua viime aikoina. Paljon on tapahtunut sitten edellisen kirjoitukseni ja olen päätynyt ostamaan oman asunnon. Varsinainen loppukauppa on vielä edessä ja minulla on vielä hieman aikaa kilpailuttaa lainatarjouksia. Olen pyytänyt tarjouksen OP:sta, Sampo pankista ja Nordeasta. Lainan hinnassa ja kuluissa ei ole käytännössä mitään eroa enkä siksi jaksa vaivautua enää pyytämään tarjousta muualta. Kaikki tarjoavat marginaaliksi 0,75% ja viitekoron saa valita vapaasti. Pankin edustajat kovasti painostavat sitomaan lainan kolmen tai viiden vuoden kiinteän koron jaksoon. Kokonaiskoroksi tälle viiden vuoden jaksolle tarjotaan 2,75% . Minulla alkaa aina hälytyskellot soimaan, kun pankki kovasti jotain tyrkyttää. Tuskin ne silloin ainakaan minun etuani ajattelevat. Kaiken maailman turvatuotteita tarjotaan myös, mutta ennemmin asetan kuukausierän mahdollisimman pieneksi, jotta pystyn säästämään osakkeisiin ihan oman turvani. Nordea