Siirry pääsisältöön

Tämänhetkinen sijoitustrategiani



Minulla on tällä hetkellä kaksi salkkua välittäjälläni Nordnetillä. Siinä ei oikeastaan ole mitään järkeä, koska toimeksiantokulut määräytyvät nykyään salkkukohtaisesti toimeksiantojen määrien perusteella. Mitä enemmän toimeksiantoja, sitä pienemmät palkkiot joutuu pulittamaan. Olen kuitenkin tehnyt tämän, jotta minun olisi helpompi seurata salkkuja erikseen ja myös ajatustasolla erottaa kahdella eri systeemillä hallinnoitavat salkut toisistaan.

Ykkössalkkuun olen valinnut yrityksiä joiden toiminnan luulen ymmärtäväni, jotka ovat vakavaraisia ja hyviä osingonmaksajia. Uutena tulokkaana siellä on kuitenkin Talvivaara, joka selkeästi poikkeaa muista salkkuun valituista yrityksistä. Tarkoituksenani on pitää yrityksien määrä mahdollisimman pienenä, jotta jaksan seurata yrityksiäni, mutta kuitenkin jonkun verran hajautettuna riskien pienentämiseksi. Tavoitteenani on myös pitää nämä yritykset salkussa mahdollimman pitkään, mielellään ikuisesti. Poikkeuksena tästä on pari indeksiosuusrahastoa. Suurimman osan säästöistäni olen lisännyt tähän salkkuun.


Kakkossalkku on hieman kokeilevampi. Salkun yritykset on valittu noudattaen Piotroskin arvosijoitusmenetelmää. Yritykset on valittu kaikilta markkinoilta, joilla Nordnet mahdollistaa kaupankäynnin. Näitä maita on Saksa, Tanska, Norja, Suomi, Ruotsi, Kanada, USA. Tämä salkku on pieni suhteessa ykkössalkkuun ja hajautus on aivan liian pieni, mutta jostain on aloitettava.

Ykkössalkkuun ostan osakkeita kerran kuukaudessa palkastani ylijäävällä osuudella, mikä tarkoittaa muutamaa satasta. Ostan yleensä lisää jotain salkussa jo ennestään olevaa yritystä, mikä sillä hetkellä vaikutta olevan edullisin muihin salkun osakkeisiin verrattuna tai jonka hinta on markkinoiden ylireagoidessa juuri tippunut.

Kakkossalkkuun en näillä näkymin lisää uutta rahaa, vaan pyöritän sitä sillä pääomalla mikä sinne kertyy osinkotuotoista ja luovutusvoitoista. Tästä lisää myöhemmin.

Kommentit

  1. Testailen itsekin Piotroskin menetelmää hyvin pienellä salkulla kotimaisilla osakkeilla. Tuossa kolmisen viikkoa sitten nappasin salkkuun sillä mielin value-investing.eu:n screenerin perusteella suunnilleen tasaiset osuudet Affectoa, Finnairia, Stora Ensoa ja Turkistuottajia. Kaikki paitsi Finnair ovat tällä hetkellä plussalla, Stora Enso ja Turkkarit ihan reilusti. Saa nähdä miten tuo Finnair kehittyy. Jos jotain positiivista sieltä tulisi, niin nousuvaraa on, kun ostohetkestä on dipannut reilut 10%.

    VastaaPoista
  2. Minulla on myös kakkossalkkuun poimittu Piotroskin listalta suomalaisyrityksistä UPM kymmene, Turkistuottajat ja Stora Enso. Nuo on kaikki plussalla, mutta salkun neljä muuta yritystä on miinuksella ja salkku kokonaisuutena hyvin lähellä nollaa arvon muutoksen suhteen. Olen muodostanut salkun vasta pari kuukautta sitten, joten vielä on turhan aikaista vetää minkäänlaisia johtopäätöksiä. Lisäksi hajautukseni on aivan liian pieni, mutta hajautuksen lisäämiseen ei vielä ole mahdollisuutta. Olen ymmärtänyt, että systeemiä olisi syytä pyörittää vähintään muutama vuosi ja osakkeita pitäisi olla vähintään 25:stä yrityksestä.

    VastaaPoista
  3. Samoin minäkin olen ymmärtänyt, mitä olen niitä value-investingin tyyppien ja piotroskin itsensä juttuja lukenut. Hieman ehkä polttelisi, että siirtyisi Buffettmaiseen muutamaan osakkeeseen keskittymiseen ja myisi nuo kaikki Piotroskin perusteella ostetut pois, koska en oikein usko noista mihinkään. Affecto on ihan kiinni henkilöstöstä, Finnair ja StoraEnso on bulkkialalla ja Turkkareille on vaikea kuvitella merkityksellistä kasvua Suomessa, ottaen huomioon miten paljon turkistarhausta vastustetaan. Toisaalta, sama kai noiden kanssa olisi elää se vuosi ja sitten katsoa jos markkinoilla olisi joku maltillisesti arvostettu laatuyhtiö tarjolla.

    VastaaPoista
  4. Itse olen myös päällipintaisesti katsellut Piotroskin menetelmää, mutta en ole vielä sen aktiivisemmin käyttänyt salkun rakennuksessa. Millaisia pisteytyksiä ko. menetelmä sai aikaiseksi Helsingin osakkeille? Lonkalta arvioisin, että olisi tarpeellista laajentaa myös Saksaan tai Yhdysvaltoihin, jotta potentiaalisia ja hyviä yhtiöitä löytyy riittävään hajautukseen. Ehdottomasti tulee tutustuttua tähän jatkossa tarkemmin kun salkku alkaa olla siinä mallissa, että on mahdollisuuksia laajentaa hieman luovempaan kakkossalkkuun, joten tulee varmasti lueskeltua miten kokeilu etenee.

    VastaaPoista
  5. Täältä saa ilmaiseksi koekäyttöön muistaakseni pariksi viikoksi pisteytykset myös Helsingin pörssin yrityksille. Julkaisen varmaan huomenna kirjoituksen, jossa erittelen tarkemmin kakkosalkun sisällön ja miten sovellan systeemiä käytännössä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut kirjoitukset

S-ryhmän osuuskauppojen jäsenyyksistä varmaa tuottoa

S-Etukortin käyttäminen on junttia. Koko kassajonon hidastaminen muutaman euron ostoksista saatavan naurettavan pienen bonuksen takia on lähes tulkoon alhaisinta mitä ihminen voi toiselle ihmiselle tehdä. Ymmärtääkseni korttijärjestelmän kustannukset ylittävät asiakasomistajille maksettavien etujen määrän, joten koko järjestelmä on asiakasomistajien kannalta yhtä tyhjän kanssa. Korjatkaa, jos olen väärässä. Osuuskauppojen maksama korko puolestaan on monissa osuusliikkeissä melko hyvä, joten päätinpä minäkin vihdoin liittyä jäseneksi joihinkin niistä. Liityin nyt näihin:   Koron saaminen edellyttää jäsenmaksun maksamisen täysimääräisenä ja minun tapauksessani jäsenyyksistäni kertyi kustannuksia yhteensä 1000€. Sijoitus on ymmärtääkseni pommin varman, sillä osuusmaksu palautetaan täysimääräisesti, jos joskus haluaa erota osuuskaupasta. Korot toki voi vaihdella vuodesta toiseen, mutta eiköhän sieltä aina jotain tule.   Käytännössä asia hoituu niin, että marssit mihin tahansa S-

Miten ostan pörssiosakkeita - käytännön ohjeet

Ties vaikka joku saisi tästä apua ja näkeepähän ummikko miten helppoa osakkeiden ostaminen on. Osakkeiden valintaan en osaa antaa vinkkejä, mutta välittäjän valintaan kyllä. Pörssiosakkeiden omistaminen edellyttää  arvo-osuustiliä  ja sellaisen voi hankkia vaikka omasta tilipankistaan tai muulta arvo-paperivälittäjältä, joka ei ole välttämättä ole sidoksissa tilipankkiisi. Arvopaperivälittäjissä ratkaisevin ero on hinta. Ns. online-välittäjillä verrattuna kivijalkapankeihin on usein myös laajempi valikoima eri markkinoilta ostettavia sijoitustuotteita. Esimerkiksi ulkomaisia indeksiosuusrahastoja tai erikoisempia yrityksiä eksottisemmilta markkoinoilta voi olla vaikeaa tai mahdotonta saada ostettua oman pankin kautta. Kivijalkapankkisi mainostaa sinulle varmasti mainioita tietopalveluitaan ja analyysejään, joihin pääsee käsiksi avaamalle heille arvo-osuustilin. Kokemukseni mukaan vastaavat tai jopa paremmat analyysipalvelut on saatavissa ihan samalla tavalla myös muilta välittäjiltä.

Annuiteetti, tasalyhennys, kiinteä tasaerä...

...3kk euribor, kiinteä korko, apua! Näitä on tullut kelailtua viime aikoina. Paljon on tapahtunut sitten edellisen kirjoitukseni ja olen päätynyt ostamaan oman asunnon. Varsinainen loppukauppa on vielä edessä ja minulla on vielä hieman aikaa kilpailuttaa lainatarjouksia. Olen pyytänyt tarjouksen OP:sta, Sampo pankista ja Nordeasta. Lainan hinnassa ja kuluissa ei ole käytännössä mitään eroa enkä siksi jaksa vaivautua enää pyytämään tarjousta muualta. Kaikki tarjoavat marginaaliksi 0,75% ja viitekoron saa valita vapaasti. Pankin edustajat kovasti painostavat sitomaan lainan kolmen tai viiden vuoden kiinteän koron jaksoon. Kokonaiskoroksi tälle viiden vuoden jaksolle tarjotaan 2,75% . Minulla alkaa aina hälytyskellot soimaan, kun pankki kovasti jotain tyrkyttää. Tuskin ne silloin ainakaan minun etuani ajattelevat. Kaiken maailman turvatuotteita tarjotaan myös, mutta ennemmin asetan kuukausierän mahdollisimman pieneksi, jotta pystyn säästämään osakkeisiin ihan oman turvani. Nordea