Siirry pääsisältöön

Miten ostan pörssiosakkeita - käytännön ohjeet

Ties vaikka joku saisi tästä apua ja näkeepähän ummikko miten helppoa osakkeiden ostaminen on.

Osakkeiden valintaan en osaa antaa vinkkejä, mutta välittäjän valintaan kyllä. Pörssiosakkeiden omistaminen edellyttää arvo-osuustiliä ja sellaisen voi hankkia vaikka omasta tilipankistaan tai muulta arvo-paperivälittäjältä, joka ei ole välttämättä ole sidoksissa tilipankkiisi. Arvopaperivälittäjissä ratkaisevin ero on hinta. Ns. online-välittäjillä verrattuna kivijalkapankeihin on usein myös laajempi valikoima eri markkinoilta ostettavia sijoitustuotteita. Esimerkiksi ulkomaisia indeksiosuusrahastoja tai erikoisempia yrityksiä eksottisemmilta markkoinoilta voi olla vaikeaa tai mahdotonta saada ostettua oman pankin kautta. Kivijalkapankkisi mainostaa sinulle varmasti mainioita tietopalveluitaan ja analyysejään, joihin pääsee käsiksi avaamalle heille arvo-osuustilin. Kokemukseni mukaan vastaavat tai jopa paremmat analyysipalvelut on saatavissa ihan samalla tavalla myös muilta välittäjiltä. Rahojen siirtäminen tilipankista välittäjälle on erittäin helppoa ja turvallista.

Viivi & Wagner käy osakekauppaa
Alla olevassa taulukossa on laskettu muutaman eri välittäjän kustannukset pitkäaikaiselle osakesäästäjälle, joka sijoittaa kerran kuukaudessa 500 euroa suomalaisiin pörssiosakkeisiin verkkopalvelun kautta itse. Näissä esimerkeissä kulut olisivat samat, vaikka kuukausittainen kertasijoitus olisi 3000 euroa. Siitä summasta ylöspäin välittäjillä alkaa vaikuttaa prosentuaalinen palkkio enemmän kuin kiinteä minimihinta.Osakesäästäjien Keskusliiton jäsenyys oikeuttaa Nordnetissa vähintään palkkiotasoon 2. Tämä tarkoitaa käytännössä vähän toimeksiantoja tekevälle säästäjälle, että toimeksiannot suomalaisiin osakkeisiin maksaa aina vitosen, jos toimeksiantojen koko on alle 5000 euroa. Sitä suuremmilla summilla palkkio muodostuu prosentuaalisesti ja on tällä palkkiotasolla Nordnetissa 0,1%. Täten toimeksiantokulut kymmenessä vuodessa on (12 x 5€) x 10 = 600€ eli alle puolet halvimman tässä esimerkissä mainitun kivijalkapankin kuluista. Se on valtava ero! Osakesäästäjien Keskusliiton jäsenmaksun voi ymmärtääkseni vähentää verotuksesta ja muina etuina tulevat lehdet ym. tekee siitä jo hintansa arvoisen.

Valinta oli minun kohdallani helppo ja teen tämän esimerkin myös Nordnetin palvelusta. Ennen kaupankäyntiä pitää luonnollisesti liittyä asiakkaaksi, minkä voi tehdä heidän verkkopalvelunsa kautta. Kotiin lähetetään sopimukset allekirjoitettavaksi ja sen jälkeen homma on selvä.

Tähän vaiheeseen päästyään sijoittaja on toivon mukaan jo päättänyt minkä yrityksen osakkeita hän aikoo ostaa ja myös valinnut välittäjän, jonka kautta ostamisen aikoo tehdä.

Rahan siirtäminen pankista Nordnettiin

Kirjaudu sisään Nordnettiin ja valtse Salkku->Tilisiirrot->Talletukset.

1.
Valitse pankkisi ja summa jonka haluat siirtää. Jatka-napin painaminen ohjaa pankkisi tunnistautumispalveluun hyväksymään tilisiirron.


2.
Tunnistautumisen jälkeen hyväksyt siirron verkkopankissasi ja sen jälkeen palaat automaattisesti Nordnetin palveluun, jossa raha on heti käytettävissä.
------------------------------------------------------

Ostotoimeksiannon tekeminen

Sitten päästäänkin asiaan eli varsinaiseen osakkeiden ostamiseen eli ostotoimeksiannon tekemiseen. Löydät helpoiten haluamasi osakkeen käyttämällä Etsi-toimintoa. Tämä esimerkki on ihan oikeasta ostotapahtumasta, jonka tein viimeeksi ostaessani PKC Groupin osakkeita.

1.
Klikkaa Osta-nappia. Nimi on hieman harhaanjohtava, koska tämän napin painaminen ei vielä aiheuta ostotoimeksiantoa, vaan ainoastaan ohjaa yrityksen kurssitietohin.


2.
Kurssitieto-näkymässä näet mihin hintaan kyseisellä osakkeella käydään kauppaa ja mitä hintaa siitä on päivän aikana maksettu. Itse pääset tekemään kauppaa klikkaamalla Osta-nappia. Tässäkään vaiheessa Osta-napin painaminen ei vielä tee toimeksiantoa eikä myöskään markkinapaikan valinnalla ole vielä merkitystä. Voit siis huoletta edetä tähän vaiheeseen ja rahasi ovat edelleen käyttämättä.


3.
Tässä vaiheessa valitset kuinka monta osaketta ostat ja asetat toimeksiannollesi rajahinnan eli minkä hinnan olet siitä valmis enimmillään maksamaan. Tämä hinta asetetaan Kurssi-kenttään. Tässä esimerkissä olen asettanut hinnaksi 16€. Helpointa on asettaa hinnaksi viimeisen toteutuneen toimeksiannon hinta. Jos haluat toimeksiannon varmasti toteutuvan heti, aseta rajahinnaksi "Myynti".4.
Toimeksianto ilmestyy samalla näkymällä näkyvälle tarjouskirjalle ennen toteutumistaan. Toimeksianto ei heti toteudu, jos esimerkiksi osakkeen hinta on sillä hetkellä nousussa. Silloin voit Muuta-toiminnon avulla korottaa hintaa tai klikata roskakoriin koko toimeksiannon."]


5.
Toteutunut toimeksianto tulee näkyviin tarjouskirjan kauppoihin. Kuten tarkkasilmäinen lukija huomaa, korotin tässä alkuperäistä toimeksiantoani kahdellakymmenellä sentillä varmistaakseni toimeksiannon toteutumisen.


6.
Kaikki toimeksiannot tulevat näkyviin myös valitsemalla Kaypankäynti->Omat toimeksiannot ja kaupat


That's it!

Omistamiesi yritysten maksamat osingot tulevat automaattisesti arvo-osuustilillesi ja välittäjä tekee niistä ennakonpidätyksen puolestasi.

Kommentit

 1. Tuo Osakesäästäjien keskusliiton Nordnet etuisuus muuten muuttuu syksyllä hieman huonommaksi, 1.9.2011 alkaen on oikeutus enää palkkiotasoon 3 (min. 7 eur) aikaisemman palkkiotaso 2 (min. 5 eur) sijasta.

  VastaaPoista
 2. Niinpä näyttää muuttuvan. Sehän onkin paska homma ja kaventaa eroa kivijalkapankkien eduksi.

  VastaaPoista
 3. Ainakin OP:lla kaupankäyntipalkkio on 8 euroa PLUS 0,25% (tai pienimmillään 0,08%) kauppahinnasta. Aina. Eli ei ole vaihtoehtoinen minimimaksu 8 euroa vaan se tulee aina lisäksi kaupan hintaan. Lisäksi reaaliaikaiset pörssikurssit, tiedotteet ym. maksaa erikseen toisin kuin mm. Nordnetillä.

  T. Nordnettiin vaihtamassa(?)..

  VastaaPoista
 4. Nämä olivat mielestäni erittäin hyvät ja selkeästi ymmärrettävät ohjeet jokaiselle Nordnetin palveluun tutustuvalle.

  Välittäjävertailukin oli hyvä lisä tähän. Arvopaperissa ilmestyi juuri tällä viikolla hyvä "coverage" Suomen tarjoomasta.

  PS. Eikä PKC Groupin ostamisestakaan voi moittia, vai? ;-)

  VastaaPoista
 5. Olen Nordnetin asiakas ja on hieman epäselvää miten tapahuu seuraavassa tilanteessa: Teen sunnuntaina toimeksiannon maanantaita varten ja asetan ostohinnaksi 1€ ja haluan ostaa 1000 osaketta. Jos alin myyntihinta onkin 0,95€ niin hyöttyykö tässä tapauksessa ostaja vai myyjä? Miten kauppahinta ratkaistaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin hyötyy myyjä, ja olet käytännössä maksanut osakkeesta 5% ylihintaa turhaan. Ei sinänsä vaikuta ensisilmäyksellä isolta mokalta, mutta 50 euroa siinä menee sinulla hukkaan.

   Ostohinta kannattaa mielummin alimitoittaa, paitsi vahvassa bull-markkinassa jossa nopeakin päivänsisäinen kurssinousu on todennäköistä. Jos kauppa ei toteudu, et menetä mitään. Jos se toteutuu, saat sille reilun hinnan.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut kirjoitukset

S-ryhmän osuuskauppojen jäsenyyksistä varmaa tuottoa

S-Etukortin käyttäminen on junttia. Koko kassajonon hidastaminen muutaman euron ostoksista saatavan naurettavan pienen bonuksen takia on lähes tulkoon alhaisinta mitä ihminen voi toiselle ihmiselle tehdä. Ymmärtääkseni korttijärjestelmän kustannukset ylittävät asiakasomistajille maksettavien etujen määrän, joten koko järjestelmä on asiakasomistajien kannalta yhtä tyhjän kanssa. Korjatkaa, jos olen väärässä. Osuuskauppojen maksama korko puolestaan on monissa osuusliikkeissä melko hyvä, joten päätinpä minäkin vihdoin liittyä jäseneksi joihinkin niistä. Liityin nyt näihin:   Koron saaminen edellyttää jäsenmaksun maksamisen täysimääräisenä ja minun tapauksessani jäsenyyksistäni kertyi kustannuksia yhteensä 1000€. Sijoitus on ymmärtääkseni pommin varman, sillä osuusmaksu palautetaan täysimääräisesti, jos joskus haluaa erota osuuskaupasta. Korot toki voi vaihdella vuodesta toiseen, mutta eiköhän sieltä aina jotain tule.   Käytännössä asia hoituu niin, että marssit mihin tahansa S-

Annuiteetti, tasalyhennys, kiinteä tasaerä...

...3kk euribor, kiinteä korko, apua! Näitä on tullut kelailtua viime aikoina. Paljon on tapahtunut sitten edellisen kirjoitukseni ja olen päätynyt ostamaan oman asunnon. Varsinainen loppukauppa on vielä edessä ja minulla on vielä hieman aikaa kilpailuttaa lainatarjouksia. Olen pyytänyt tarjouksen OP:sta, Sampo pankista ja Nordeasta. Lainan hinnassa ja kuluissa ei ole käytännössä mitään eroa enkä siksi jaksa vaivautua enää pyytämään tarjousta muualta. Kaikki tarjoavat marginaaliksi 0,75% ja viitekoron saa valita vapaasti. Pankin edustajat kovasti painostavat sitomaan lainan kolmen tai viiden vuoden kiinteän koron jaksoon. Kokonaiskoroksi tälle viiden vuoden jaksolle tarjotaan 2,75% . Minulla alkaa aina hälytyskellot soimaan, kun pankki kovasti jotain tyrkyttää. Tuskin ne silloin ainakaan minun etuani ajattelevat. Kaiken maailman turvatuotteita tarjotaan myös, mutta ennemmin asetan kuukausierän mahdollisimman pieneksi, jotta pystyn säästämään osakkeisiin ihan oman turvani. Nordea