Siirry pääsisältöön

Kevään pieniä onnistumisia - tilannekatsaus

Ajoitan yleensä ostokseni päin helvettiä. Se ei tietenkään ole tarkoituksellista, mutta useimmin saan seurata ostotoimeksiannon jälkeen kylmä hiki otsalla hankintani arvon supistumista päivätolkulla. Viimeisten ostosten kanssa oli tuuria tai sitten alan kehittyä tässä. Uutena omistuksena huhtikuun lopussa hankkimani PKC Groupin osakkeiden arvo on noussut ostohetkestä yli kymmenen prosenttia ja lisäämäni Digiankin arvo on noussut melkein viisi prosenttia. Tällaisten viikottaisten tai edes kuukausittaisten hinnanvaihteluiden seuraaminen pitkäjänteisessä osakesäästämisessä on täysin turhaa. Kyllä se vaan kuitenkin syö miestä, jos arvo tippuu useita prosentteja heti ostohetken jälkeen, niin kuin minulle usein käy. Sitä hetken kuvittelee tehneensä huonot kaupat, vaikka pitkän tähtäimen näkymät olisi kuinka hyvät.

Sellaisen veivauksen tein lisäksi salkkuun, että hankkiuduin eroon salkun raaka-aineiden hintoja seuraavasta ETF:stä (DBC). En osaa arvioida raaka-aineiden hintojen kehitystä ja lyhyemmäksi sijoitukseksi se oli tarkoitettu joka tapauksessa. Tilalle hankin suurin piirtein samalla rahalla maailman suurinta yhtiötä eli amerikkalaista Wal-Martia. Olen jo pitkään kaivannut salkkuun jotain vähittäiskauppa-alan yhtiötä hajautukseksi ja Wal-Mart ei varmasti ole sillä alalla huonoimmasta päästä. Lisäksi sitä sai nyt hankittua alennetuin kaupankäyntikuluin Nordnetin kampanjan ansiosta. Yhtiön P/E on karvan vajaa 11, P/B 2,6, oman pääoman tuotto 23% ja yhtiö on nostanut osinkoa viimeisen 25 vuoden ajan, joka ikinen vuosi!Ykkössalkussani on tällä vain yksi murheenkryyni ja se on Nokia. Se on ainut yhtiö johon minulla ei ole enää hitustakaan uskoa. Olen lukenut kaiken mahdollisen uutisoinnin Nokian uusista kuvioista ja positiivisimmissakin ennusteissa Nokian uskotaan pitkällä aikavälillä kykenevän korkeintaan torjuntavoittoon ja säilyttämään enintään 20% markkinaosuus. En osaa kuvitella mitään syytä miksi iPhonen tai Android-puhelimen omistaja vaihtaisi luurinsa Nokiaan, oli siinä sitten Skype tai ei. Kuluttajana en ole itsekään vähääkään kiinnostunut Nokian puhelimista. Yhtiön valtava kassa ei osakesäästäjää montaa vuotta lämmitä, jos yhtiön tuotteisiin ei ole lyhyellä eikä pitkällä aikavälillä mitään uskoa.Olen jo pikkuhiljaa vähentänyt Nokia omistusta ja lapioinut vapautunutta hilloa mm. Talvivaaraan, jossa näyttäisi olevan enemmänkin potentiaalia. Minulla oli parhaimmillaan tai ennemminkin pahimmillaan yli 20% salkusta Nokiaa.

Piotroskin arvosijoitusmenetelmällä muodostettuun kakkossalkkuuni on tulossa kesäkuussa ensimmäinen vuotuinen pisteiden tarkastus. Kirjoitan siitä yksityiskohtaisesti sitten kun aika koittaa.

Kahden salkkuni yhteenlaskettu markkina-arvo ylitti hetkellisesti 30 000€ tässä keväällä. Se alkaa tuntua jo ihan mukavalta turvalta tulevaisuuden varalle.

Kommentit

Suositut kirjoitukset

Miten ostan pörssiosakkeita - käytännön ohjeet

Ties vaikka joku saisi tästä apua ja näkeepähän ummikko miten helppoa osakkeiden ostaminen on.

Osakkeiden valintaan en osaa antaa vinkkejä, mutta välittäjän valintaan kyllä. Pörssiosakkeiden omistaminen edellyttää arvo-osuustiliä ja sellaisen voi hankkia vaikka omasta tilipankistaan tai muulta arvo-paperivälittäjältä, joka ei ole välttämättä ole sidoksissa tilipankkiisi. Arvopaperivälittäjissä ratkaisevin ero on hinta. Ns. online-välittäjillä verrattuna kivijalkapankeihin on usein myös laajempi valikoima eri markkinoilta ostettavia sijoitustuotteita. Esimerkiksi ulkomaisia indeksiosuusrahastoja tai erikoisempia yrityksiä eksottisemmilta markkoinoilta voi olla vaikeaa tai mahdotonta saada ostettua oman pankin kautta. Kivijalkapankkisi mainostaa sinulle varmasti mainioita tietopalveluitaan ja analyysejään, joihin pääsee käsiksi avaamalle heille arvo-osuustilin. Kokemukseni mukaan vastaavat tai jopa paremmat analyysipalvelut on saatavissa ihan samalla tavalla myös muilta välittäjiltä. Ra…

Annuiteetti, tasalyhennys, kiinteä tasaerä...

...3kk euribor, kiinteä korko, apua! Näitä on tullut kelailtua viime aikoina. Paljon on tapahtunut sitten edellisen kirjoitukseni ja olen päätynyt ostamaan oman asunnon. Varsinainen loppukauppa on vielä edessä ja minulla on vielä hieman aikaa kilpailuttaa lainatarjouksia.

Olen pyytänyt tarjouksen OP:sta, Sampo pankista ja Nordeasta. Lainan hinnassa ja kuluissa ei ole käytännössä mitään eroa enkä siksi jaksa vaivautua enää pyytämään tarjousta muualta. Kaikki tarjoavat marginaaliksi 0,75% ja viitekoron saa valita vapaasti. Pankin edustajat kovasti painostavat sitomaan lainan kolmen tai viiden vuoden kiinteän koron jaksoon. Kokonaiskoroksi tälle viiden vuoden jaksolle tarjotaan 2,75%. Minulla alkaa aina hälytyskellot soimaan, kun pankki kovasti jotain tyrkyttää. Tuskin ne silloin ainakaan minun etuani ajattelevat. Kaiken maailman turvatuotteita tarjotaan myös, mutta ennemmin asetan kuukausierän mahdollisimman pieneksi, jotta pystyn säästämään osakkeisiin ihan oman turvani.

Nordea on ain…

Säästäminen ja eläminen osinkotuloilla vanhana

En ole kovin tarkkaan laskenut paljonko rahaa pitää laittaa vuosittain sivuun saadakseen riittävästi osinkotuloja ja voidakseen elää pelkästään niillä. Oletan, että pakollisiin asumiskustannuksiin ei asuntolainan jälkeen kulu kuin yhtiövastikkeen verran ja tämän lisäksi rahaa menee välttämättömyyksiin, kuten kotivakuutukseen, laajakaistaliittymään, brandyyn ja trappistioluisiin. 500 euroa luulisi karkeasti arvioiden riittävän mainiosti pakollisiin menoihin ja siihen päälle muutama satanen ruokaan ja huvituksiin.


Toivon pystyväni laittamaan sijoituksiin ehkä 700 euroa kuukaudessa ja saavani sijoitukselle viiden prosentin vuosituoton. Eikös viisi prosenttia ole aika hyvin linjassa osakemarkkinoiden keskimääräisen tuoton kanssa? Tästä seuraa kahdenkymmenen vuoden aikana korkoa korolle ja lopputuloksena vajaa 290 000 euroa pääomaa.

Jos hyvin käy, kahdenkymmenen vuoden kuluttua tuo rahasumma tuottaa osinkotuloina edelleen viisi prosenttia vuosittain, lisäämättä uutta rahaa muuten salkkuun.…