Siirry pääsisältöön

Taustaa

Kirjoitettu vuonna 2011.

Sijoittamiseni motiivina on puhtaasti laiskuus. Minua ei kiinnosta raha eikä sen kerääminen sinänsä, vaan vapaa-aika, jota voin sillä ostaa itselleni jossain vaiheessa. En halua tehdä päivätöitä päivääkään pidempään kuin on pakko ja siksi pyrin osakesäästämisen avulla jäämään mahdollisimman aikaisin eläkkeelle. Haluan olla olla jouten ja käyttää aikani sohvalla makoiluun, elokuvien katseluun, musiikin kuunteluun, mallasviskin juontiin ja muihin harrastuksiin. 55-vuotiaana viimeistään olen maksanut valtavan asuntolainani, minkä seurauksena kuukausittaiset elinkustannukseni tippuvat dramaattisesti. En ymmärtääkseni tarvitse kovinkaan ihmeellisiä kuukausituloja siinä vaiheessa pystyäkseni jättämään päivätyöni ja alkaa elää vapaaherran elämää. Olen nyt 35-vuotias, joten tähän minulla on aikaa parikymmentä vuotta. Tottakai mitä tahansa voi tapahtua, mikä sotkee suunnitelmat täysin.Paljastan tällä blogilla sijoituksena salaamatta mitään yksityiskohtia. Minulla ei ole sijoitusomaisuuteni suhteen mitään hävettävää, koska olen joka ikisen osakesalkkuun lisätyn sentin ansainnut rehellisellä päivätyöllä. En ole saanut perintönä rahaa enkä tule sitä saamaankaan, joten uusi raha tulee salkkuihin jatkossakin pelkästään päivätyöstäni ansaitsemastani palkasta ja mahdollisesta osinkotuotosta tai luovutusvoitoista. Aloin kirjoittamaan tätä blogia, jotta joutuisin perustelemaan sijoituspäätökseni ja jotta minulle jäisi jonkunlainen päiväkirja osakesäästämisen vaiheista.

Suositut kirjoitukset

Miten ostan pörssiosakkeita - käytännön ohjeet

Ties vaikka joku saisi tästä apua ja näkeepähän ummikko miten helppoa osakkeiden ostaminen on.

Osakkeiden valintaan en osaa antaa vinkkejä, mutta välittäjän valintaan kyllä. Pörssiosakkeiden omistaminen edellyttää arvo-osuustiliä ja sellaisen voi hankkia vaikka omasta tilipankistaan tai muulta arvo-paperivälittäjältä, joka ei ole välttämättä ole sidoksissa tilipankkiisi. Arvopaperivälittäjissä ratkaisevin ero on hinta. Ns. online-välittäjillä verrattuna kivijalkapankeihin on usein myös laajempi valikoima eri markkinoilta ostettavia sijoitustuotteita. Esimerkiksi ulkomaisia indeksiosuusrahastoja tai erikoisempia yrityksiä eksottisemmilta markkoinoilta voi olla vaikeaa tai mahdotonta saada ostettua oman pankin kautta. Kivijalkapankkisi mainostaa sinulle varmasti mainioita tietopalveluitaan ja analyysejään, joihin pääsee käsiksi avaamalle heille arvo-osuustilin. Kokemukseni mukaan vastaavat tai jopa paremmat analyysipalvelut on saatavissa ihan samalla tavalla myös muilta välittäjiltä. Ra…

Annuiteetti, tasalyhennys, kiinteä tasaerä...

...3kk euribor, kiinteä korko, apua! Näitä on tullut kelailtua viime aikoina. Paljon on tapahtunut sitten edellisen kirjoitukseni ja olen päätynyt ostamaan oman asunnon. Varsinainen loppukauppa on vielä edessä ja minulla on vielä hieman aikaa kilpailuttaa lainatarjouksia.

Olen pyytänyt tarjouksen OP:sta, Sampo pankista ja Nordeasta. Lainan hinnassa ja kuluissa ei ole käytännössä mitään eroa enkä siksi jaksa vaivautua enää pyytämään tarjousta muualta. Kaikki tarjoavat marginaaliksi 0,75% ja viitekoron saa valita vapaasti. Pankin edustajat kovasti painostavat sitomaan lainan kolmen tai viiden vuoden kiinteän koron jaksoon. Kokonaiskoroksi tälle viiden vuoden jaksolle tarjotaan 2,75%. Minulla alkaa aina hälytyskellot soimaan, kun pankki kovasti jotain tyrkyttää. Tuskin ne silloin ainakaan minun etuani ajattelevat. Kaiken maailman turvatuotteita tarjotaan myös, mutta ennemmin asetan kuukausierän mahdollisimman pieneksi, jotta pystyn säästämään osakkeisiin ihan oman turvani.

Nordea on ain…

Säästäminen ja eläminen osinkotuloilla vanhana

En ole kovin tarkkaan laskenut paljonko rahaa pitää laittaa vuosittain sivuun saadakseen riittävästi osinkotuloja ja voidakseen elää pelkästään niillä. Oletan, että pakollisiin asumiskustannuksiin ei asuntolainan jälkeen kulu kuin yhtiövastikkeen verran ja tämän lisäksi rahaa menee välttämättömyyksiin, kuten kotivakuutukseen, laajakaistaliittymään, brandyyn ja trappistioluisiin. 500 euroa luulisi karkeasti arvioiden riittävän mainiosti pakollisiin menoihin ja siihen päälle muutama satanen ruokaan ja huvituksiin.


Toivon pystyväni laittamaan sijoituksiin ehkä 700 euroa kuukaudessa ja saavani sijoitukselle viiden prosentin vuosituoton. Eikös viisi prosenttia ole aika hyvin linjassa osakemarkkinoiden keskimääräisen tuoton kanssa? Tästä seuraa kahdenkymmenen vuoden aikana korkoa korolle ja lopputuloksena vajaa 290 000 euroa pääomaa.

Jos hyvin käy, kahdenkymmenen vuoden kuluttua tuo rahasumma tuottaa osinkotuloina edelleen viisi prosenttia vuosittain, lisäämättä uutta rahaa muuten salkkuun.…