Siirry pääsisältöön

Ajankäyttö ja vapaa-aikaLäheisen kuolema on saanut minut viime aikoina pohtimaan syvällisiä. Olen miettinyt oman elämäni tarkoitusta ja tulevaisuutta tavallista enemmän. Yksi asia mihin ajatusketjut usein palaavat on ajankäyttö. Se on myös tärkein motivaatio sijoitustoimintaan, sillä haluan säästöjen avulla ostaa itselleni joskus lisää vapaa-aikaa. Halusin tietää miten tällä hetkellä käytän aikani kirjaamalla kuukauden ajan ajankäyttöäni. Tähän käytin ATracker -iPhone aplikaatiota. Olen ollut siinä käsityksessä, että ystäviini verrattuna minulla on paljon vapaa-aikaa, mutta sitä en varmaksi tiedä ennen kuin saan haastettua jonkun mukaan tekemään samanlaisen seurannan. Jos olisin syntynyt johonkin toiseen maahan ja toisenlaiseen taustaan, minulla ei välttämättä olisi lainkaan vapaa-aikaa.
 
Olen jakanut ajankäytön seurantaa varten kolmeen kategoriaan:
 • Työ (mukaan lukien työmatkat ja kaikki työhön liittyvä, ml. aamuherääminen)
 • Vapaa-aika (voin tehdä mitä tahansa)
 • Lapsenhoito (kaikki lapsen mukana tuomat velvollisuudet)
 • Kodinhoito ja muut velvollisuudet (kaikenlaisia ikäviä velvollisuuksia sitä joutuu aikuisena välillä hoitamaan)

 
Olen kirjannut vain valveillaoloajan käyttöä, sillä nukkua on pakko. Vaikka lapsen kanssa oleminen tapahtuukin vapaa-ajallani, en luokittele sitä vapaa-ajaksi. Vapaa-aika on tässä yhteydessä sellaista aikaa jolloin voin tehdä mitä tahansa haluan. En voi lapsen seurassa esimerkiksi snortata kokkelia prostituoidun takamukselta, mutta omalla vapaa-ajallani voin. Minulla sattuu lapsesta huolimatta olemaan melko hyvin vapaa-aikaa verrattuna ydinperheisiin, koska olen eronnut lapsen äidistä ja lapsi asuu äitinsä kanssa sen verran kaukana, että en ole päivittäin lapseni kanssa tekemisissä. Työviikon aikana en toki voi vapaa-ajallani esimerkiksi matkustaa ulkomaille, mutta periaatteessa muuten kaikki mahdollista. Hoidan työajalla suurimman osan velvollisuuksista, joten "muihin velvollisuuksiin" ei kertynyt juurikaan ajankäyttöä.
 
Toukokuu oli ajankäytön suhteen melko tyypillinen kuukausi. Tämän tilaston mukaan minulla on kuukausittain vapaa-aikaa melkein kuusi vuorokautta. Onko se paljon vai vähän?

Kommentit

 1. Tuo työhön käyttämäsi aika on aika maltillinen, kun ottaa huomioon kaiken. Harva pääsee alle 40%:lla, uskoisin. Ja kodinhoitoonhan et käytä käytännössä aikaa ollenkaan. Niin jos loput jakautuvat aika tasan lapsenhoitovelvotteisiin sekä vapaa-aikaan, väittäisin sinulla olevan vapaa-aikaa melko paljon muihin vanhempiin verrattuna.

  Onko muuten sellaiset mukavat asiat, kuten kaupassakäymiset, ruuan laitto jne sisällä kodinhoidon velvoitteissa vai vapaa-ajassa? Itse en näe esimerkiksi ruuan laittoa vapaa-aikana, sillä välillä ei tekisi yhtään mieli käyttää siihen aikaa. Pakko kuitenkin on.

  All in all, aika paljon vapaa-aikaa jos kaiken tuon voit käyttää ihan miten lystää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kodinhoito (siivoaminen, pyykkääminen ym.) tapahtuu yleensä lapsenhoitovelvollisuuksien yhteydessä ja siksi sille ei jyvittynyt nyt erikseen aikaa. Ruuanlaitto on minulla puhtaasti oma valinta ja katson sen vapaa-ajaksi, koska voin myös tilata ruokaa tai käydä ulkona syömässä. Kaupassa käynti tapahtuu joko työmatkalla tai lapsenhoitovelvollisuuksien yhteydessä.

   Poista
 2. Kuten totesitkin, eronneena sulla on paljon vapaa-aikaa ydinperheisiin verrattuna. Ja tuntus sitä muutenkin aika kivasti sulla olevan. Mun vapaa-aika on pieni murto-osa sun vapaa-aikaas verrattuna!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut kirjoitukset

Miten ostan pörssiosakkeita - käytännön ohjeet

Ties vaikka joku saisi tästä apua ja näkeepähän ummikko miten helppoa osakkeiden ostaminen on.

Osakkeiden valintaan en osaa antaa vinkkejä, mutta välittäjän valintaan kyllä. Pörssiosakkeiden omistaminen edellyttää arvo-osuustiliä ja sellaisen voi hankkia vaikka omasta tilipankistaan tai muulta arvo-paperivälittäjältä, joka ei ole välttämättä ole sidoksissa tilipankkiisi. Arvopaperivälittäjissä ratkaisevin ero on hinta. Ns. online-välittäjillä verrattuna kivijalkapankeihin on usein myös laajempi valikoima eri markkinoilta ostettavia sijoitustuotteita. Esimerkiksi ulkomaisia indeksiosuusrahastoja tai erikoisempia yrityksiä eksottisemmilta markkoinoilta voi olla vaikeaa tai mahdotonta saada ostettua oman pankin kautta. Kivijalkapankkisi mainostaa sinulle varmasti mainioita tietopalveluitaan ja analyysejään, joihin pääsee käsiksi avaamalle heille arvo-osuustilin. Kokemukseni mukaan vastaavat tai jopa paremmat analyysipalvelut on saatavissa ihan samalla tavalla myös muilta välittäjiltä. Ra…

Annuiteetti, tasalyhennys, kiinteä tasaerä...

...3kk euribor, kiinteä korko, apua! Näitä on tullut kelailtua viime aikoina. Paljon on tapahtunut sitten edellisen kirjoitukseni ja olen päätynyt ostamaan oman asunnon. Varsinainen loppukauppa on vielä edessä ja minulla on vielä hieman aikaa kilpailuttaa lainatarjouksia.

Olen pyytänyt tarjouksen OP:sta, Sampo pankista ja Nordeasta. Lainan hinnassa ja kuluissa ei ole käytännössä mitään eroa enkä siksi jaksa vaivautua enää pyytämään tarjousta muualta. Kaikki tarjoavat marginaaliksi 0,75% ja viitekoron saa valita vapaasti. Pankin edustajat kovasti painostavat sitomaan lainan kolmen tai viiden vuoden kiinteän koron jaksoon. Kokonaiskoroksi tälle viiden vuoden jaksolle tarjotaan 2,75%. Minulla alkaa aina hälytyskellot soimaan, kun pankki kovasti jotain tyrkyttää. Tuskin ne silloin ainakaan minun etuani ajattelevat. Kaiken maailman turvatuotteita tarjotaan myös, mutta ennemmin asetan kuukausierän mahdollisimman pieneksi, jotta pystyn säästämään osakkeisiin ihan oman turvani.

Nordea on ain…

Säästäminen ja eläminen osinkotuloilla vanhana

En ole kovin tarkkaan laskenut paljonko rahaa pitää laittaa vuosittain sivuun saadakseen riittävästi osinkotuloja ja voidakseen elää pelkästään niillä. Oletan, että pakollisiin asumiskustannuksiin ei asuntolainan jälkeen kulu kuin yhtiövastikkeen verran ja tämän lisäksi rahaa menee välttämättömyyksiin, kuten kotivakuutukseen, laajakaistaliittymään, brandyyn ja trappistioluisiin. 500 euroa luulisi karkeasti arvioiden riittävän mainiosti pakollisiin menoihin ja siihen päälle muutama satanen ruokaan ja huvituksiin.


Toivon pystyväni laittamaan sijoituksiin ehkä 700 euroa kuukaudessa ja saavani sijoitukselle viiden prosentin vuosituoton. Eikös viisi prosenttia ole aika hyvin linjassa osakemarkkinoiden keskimääräisen tuoton kanssa? Tästä seuraa kahdenkymmenen vuoden aikana korkoa korolle ja lopputuloksena vajaa 290 000 euroa pääomaa.

Jos hyvin käy, kahdenkymmenen vuoden kuluttua tuo rahasumma tuottaa osinkotuloina edelleen viisi prosenttia vuosittain, lisäämättä uutta rahaa muuten salkkuun.…