Siirry pääsisältöön

Sijoitusblogini aloitus ja tausta

Sijoittamiseni motiivina on puhtaasti laiskuus. Minua ei kiinnosta raha eikä sen kerääminen sinänsä, vaan vapaa-aika, jota voin sillä ostaa itselleni jossain vaiheessa. En halua tehdä päivätöitä päivääkään pidempään kuin on pakko ja siksi pyrin osakesäästämisen avulla jäämään mahdollisimman aikaisin eläkkeelle. Haluan olla olla jouten ja käyttää aikani sohvalla makoiluun, elokuvien katseluun, musiikin kuunteluun, mallasviskin juontiin ja muihin harrastuksiin.

55-vuotiaana viimeistään olen maksanut asuntolainani, minkä seurauksena kuukausittaiset elinkustannukseni tippuvat dramaattisesti. En ymmärtääkseni tarvitse kovinkaan ihmeellisiä kuukausituloja siinä vaiheessa pystyäkseni jättämään päivätyöni ja alkaa elää vapaaherran elämää. Tähän minulla on nyt aikaa parikymmentä vuotta. Kansaneläkettä alkaa saamaan paljon myöhemmin, joten jollain tavalla täyty y pistää rahaa sivuun ennen sitä ja osakkeet on ymmärtääkseni siihen paras vaihtoehto.  Tottakai mitä tahansa voi tapahtua, mikä sotkee suunnitelmat täysin, kuten vakava sairaus, työttömyys yms.Paljastan tällä blogilla sijoituksena salaamatta mitään yksityiskohtia. Minulla ei ole sijoitusomaisuuteni suhteen mitään hävettävää, koska olen joka ikisen osakesalkkuun lisätyn sentin ansainnut rehellisellä päivätyöllä. En ole saanut perintönä rahaa enkä tule sitä saamaankaan, joten uusi raha tulee salkkuihin jatkossakin pelkästään päivätyöstäni ansaitsemastani palkasta ja mahdollisesta osinkotuotosta tai luovutusvoitoista.

Aloin kirjoittamaan tätä blogia, jotta joutuisin perustelemaan sijoituspäätökseni ja jotta minulle jäisi jonkunlainen päiväkirja osakesäästämisen vaiheista.

Kommentit

Suositut kirjoitukset

Miten ostan pörssiosakkeita - käytännön ohjeet

Ties vaikka joku saisi tästä apua ja näkeepähän ummikko miten helppoa osakkeiden ostaminen on.

Osakkeiden valintaan en osaa antaa vinkkejä, mutta välittäjän valintaan kyllä. Pörssiosakkeiden omistaminen edellyttää arvo-osuustiliä ja sellaisen voi hankkia vaikka omasta tilipankistaan tai muulta arvo-paperivälittäjältä, joka ei ole välttämättä ole sidoksissa tilipankkiisi. Arvopaperivälittäjissä ratkaisevin ero on hinta. Ns. online-välittäjillä verrattuna kivijalkapankeihin on usein myös laajempi valikoima eri markkinoilta ostettavia sijoitustuotteita. Esimerkiksi ulkomaisia indeksiosuusrahastoja tai erikoisempia yrityksiä eksottisemmilta markkoinoilta voi olla vaikeaa tai mahdotonta saada ostettua oman pankin kautta. Kivijalkapankkisi mainostaa sinulle varmasti mainioita tietopalveluitaan ja analyysejään, joihin pääsee käsiksi avaamalle heille arvo-osuustilin. Kokemukseni mukaan vastaavat tai jopa paremmat analyysipalvelut on saatavissa ihan samalla tavalla myös muilta välittäjiltä. Ra…

S-ryhmän osuuskauppojen jäsenyyksistä varmaa tuottoa

S-Etukortin käyttäminen on junttia. Koko kassajonon hidastaminen muutaman euron ostoksista saatavan naurettavan pienen bonuksen takia on lähes tulkoon alhaisinta mitä ihminen voi toiselle ihmiselle tehdä. Ymmärtääkseni korttijärjestelmän kustannukset ylittävät asiakasomistajille maksettavien etujen määrän, joten koko järjestelmä on asiakasomistajien kannalta yhtä tyhjän kanssa. Korjatkaa, jos olen väärässä. Osuuskauppojen maksama korko puolestaan on monissa osuusliikkeissä melko hyvä, joten päätinpä minäkin vihdoin liittyä jäseneksi joihinkin niistä. Liityin nyt näihin:

Koron saaminen edellyttää jäsenmaksun maksamisen täysimääräisenä ja minun tapauksessani jäsenyyksistäni kertyi kustannuksia yhteensä 1000€. Sijoitus on ymmärtääkseni pommin varman, sillä osuusmaksu palautetaan täysimääräisesti, jos joskus haluaa erota osuuskaupasta. Korot toki voi vaihdella vuodesta toiseen, mutta eiköhän sieltä aina jotain tule. Käytännössä asia hoituu niin, että marssit mihin tahansa S-Pankkiin tai S-r…

Säästäminen ja eläminen osinkotuloilla vanhana

En ole kovin tarkkaan laskenut paljonko rahaa pitää laittaa vuosittain sivuun saadakseen riittävästi osinkotuloja ja voidakseen elää pelkästään niillä. Oletan, että pakollisiin asumiskustannuksiin ei asuntolainan jälkeen kulu kuin yhtiövastikkeen verran ja tämän lisäksi rahaa menee välttämättömyyksiin, kuten kotivakuutukseen, laajakaistaliittymään, brandyyn ja trappistioluisiin. 500 euroa luulisi karkeasti arvioiden riittävän mainiosti pakollisiin menoihin ja siihen päälle muutama satanen ruokaan ja huvituksiin.


Toivon pystyväni laittamaan sijoituksiin ehkä 700 euroa kuukaudessa ja saavani sijoitukselle viiden prosentin vuosituoton. Eikös viisi prosenttia ole aika hyvin linjassa osakemarkkinoiden keskimääräisen tuoton kanssa? Tästä seuraa kahdenkymmenen vuoden aikana korkoa korolle ja lopputuloksena vajaa 290 000 euroa pääomaa.

Jos hyvin käy, kahdenkymmenen vuoden kuluttua tuo rahasumma tuottaa osinkotuloina edelleen viisi prosenttia vuosittain, lisäämättä uutta rahaa muuten salkkuun.…