Siirry pääsisältöön

Sijoitusten tuotto kuin apinalla?

Muistan lukeneeni aikoinaan uutisen tutkimuksesta, jossa apinat valitsivat umpimähkään (kuinkas muuten?) osakkeita salkkuun ja salkun tuottoa verrattiin sijoitusrahastojen keskimääräiseen tuottoon. Apinat voittivat. Olisi tietysti kiva pärjätä paremmin kuin apina, sijoitusrahaston hoitaja tai yleisindeksi.

Olen merkinnyt Kauppalehden Oma salkku -palveluun ykkössalkkuni suomalaiset osakkeet, koska palvelusta mm. näkee helposti tulevat osingot ja joitakin muita asioita näppärämmin kuin Nordnetista. Salkkuni on tuottanut ilmeisesti aavistuksen yleisindeksiä paremmin, jos olen tulkinnut oikein tuota työkalun piirtämää graafia. Ymmärrän toki, että kyseessä on ainakin osittain pelkästään arvonnousuun perustuva realisoitumaton tuotto. Tarkasteluajanjaksona koko sijoitushistoriani. Olkaa ystävällisiä ja kommentoikaa, jos olen ymmärtänyt väärin.

Kommentit

  1. OMX Helsinki indeksissä ei ole osinkoja mukana, mutta omassa indeksoidussa tuottohistoriassa ne ovat? Jos näin, niin kannattaa verrata johonkin Gross Indexiin (GI), Price Indexin (PI) sijaan.

    Ymmärtääkö muuten Kauppalehden salkkupalvelu valuuttakurssien muutosten päälle? Ykkössalkussasi kun on tuo Russia ETF dollareissa ostettu. Nordnetin palvelu ei ainakaan ymmärrä ja niin saa helposti väärän kuvan oman sijoitusten tuotosta.

    VastaaPoista
  2. Jaa-a, en löytänyt varmaa tietoa osinkojen laskemisesta tuottohistoriaan. Kauppalehden keskustelupalstalla joku väitti testanneensa indeksoitua tuottohistoriaa virtuaalisalkulla ja se näytti laskevan osingot mukaan. "Laiska sijoittaja" puolestaan väittää, että osinkoja ei lasketa mukaan tämän kirjoituksen kommenteissa: http://laiskasijoittaja.blogspot.com/2010/01/vuoden-2009-tilinpaatos.html

    VastaaPoista
  3. Laitan tähän tärpiksi vielä yhden palvelun, jossa voi myös seurata omia sijoituksia. Profitmapper (http://www.profitmapper.com) on nyt beta vaiheessa oleva palvelu, jota olen myös itse ollut kehittämässä. Profitmapper osaa laskea myös tuotot eri valuutoissa huomioiden oman salkun pohjavaluutan (euro), ajankohdat milloin ostot on tehty (TWR indeksilaskenta), osingot, kassavirrat jne. Tulevaisuudessa sen avulla saa myös ulos oman salkun keskihajonnan jne.

    Kannattaa tutustua, mutta pitää myös mielessä se, että palvelun rakentaminen on vielä kesken. Kaikki ei siis vielä aivan toimi kuten pitäisi ja erilaisia virheitä voi sattua.

    VastaaPoista
  4. Kiitos vinkistä, pitääpä tutustua.

    VastaaPoista
  5. Käsittääkseni tuo KL:n Oma Salkku -palvelun Arvon kehitys ei huomio osinkotuottoa, aivan 100% en minäkään tuosta kyllä ole kun en ole hetkeen käyttänyt.. Valuuttakurssit se taitaa kääntää suoraan euroiksi nykyisellä kurssilla, mutta muita kuin suomalaisia ja ruotsalaisia osakkeitahan tuolta ei edes löydy.

    VastaaPoista
  6. Kyllä vain - empiiristen testieni mukaan KL:n palvelu ei huomioi osinkotuottoja.

    Siinä on kuitenkin muita "ongelmia". Se kertoo kyllä portfolion päivittäisen tuoton vertailtuna indeksiin, mutta se ei anna välttämättä oikeaa kuvaa vuoden kokonaistuotosta. Lisää keskustelua tästä:

    http://laiskasijoittaja.blogspot.com/2010/01/vuoden-2009-tilinpaatos.html

    Itse olen lopettanut vertailuindeksien seuraamisen sitä mukaa, kun salkkuun on tullut erilaisia omaisuuslajeja osingonmaksun (mm. osingot uudelleensijoittavia sekä osinkoa maksavia) ja maantieteellisen hajautuksen suhteen. Tärkeintä on kokonaiskuva ja kärsivällisyys :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut kirjoitukset

S-ryhmän osuuskauppojen jäsenyyksistä varmaa tuottoa

S-Etukortin käyttäminen on junttia. Koko kassajonon hidastaminen muutaman euron ostoksista saatavan naurettavan pienen bonuksen takia on lähes tulkoon alhaisinta mitä ihminen voi toiselle ihmiselle tehdä. Ymmärtääkseni korttijärjestelmän kustannukset ylittävät asiakasomistajille maksettavien etujen määrän, joten koko järjestelmä on asiakasomistajien kannalta yhtä tyhjän kanssa. Korjatkaa, jos olen väärässä. Osuuskauppojen maksama korko puolestaan on monissa osuusliikkeissä melko hyvä, joten päätinpä minäkin vihdoin liittyä jäseneksi joihinkin niistä. Liityin nyt näihin:   Koron saaminen edellyttää jäsenmaksun maksamisen täysimääräisenä ja minun tapauksessani jäsenyyksistäni kertyi kustannuksia yhteensä 1000€. Sijoitus on ymmärtääkseni pommin varman, sillä osuusmaksu palautetaan täysimääräisesti, jos joskus haluaa erota osuuskaupasta. Korot toki voi vaihdella vuodesta toiseen, mutta eiköhän sieltä aina jotain tule.   Käytännössä asia hoituu niin, että marssit mihin tahansa S-

Miten ostan pörssiosakkeita - käytännön ohjeet

Ties vaikka joku saisi tästä apua ja näkeepähän ummikko miten helppoa osakkeiden ostaminen on. Osakkeiden valintaan en osaa antaa vinkkejä, mutta välittäjän valintaan kyllä. Pörssiosakkeiden omistaminen edellyttää  arvo-osuustiliä  ja sellaisen voi hankkia vaikka omasta tilipankistaan tai muulta arvo-paperivälittäjältä, joka ei ole välttämättä ole sidoksissa tilipankkiisi. Arvopaperivälittäjissä ratkaisevin ero on hinta. Ns. online-välittäjillä verrattuna kivijalkapankeihin on usein myös laajempi valikoima eri markkinoilta ostettavia sijoitustuotteita. Esimerkiksi ulkomaisia indeksiosuusrahastoja tai erikoisempia yrityksiä eksottisemmilta markkoinoilta voi olla vaikeaa tai mahdotonta saada ostettua oman pankin kautta. Kivijalkapankkisi mainostaa sinulle varmasti mainioita tietopalveluitaan ja analyysejään, joihin pääsee käsiksi avaamalle heille arvo-osuustilin. Kokemukseni mukaan vastaavat tai jopa paremmat analyysipalvelut on saatavissa ihan samalla tavalla myös muilta välittäjiltä.

Annuiteetti, tasalyhennys, kiinteä tasaerä...

...3kk euribor, kiinteä korko, apua! Näitä on tullut kelailtua viime aikoina. Paljon on tapahtunut sitten edellisen kirjoitukseni ja olen päätynyt ostamaan oman asunnon. Varsinainen loppukauppa on vielä edessä ja minulla on vielä hieman aikaa kilpailuttaa lainatarjouksia. Olen pyytänyt tarjouksen OP:sta, Sampo pankista ja Nordeasta. Lainan hinnassa ja kuluissa ei ole käytännössä mitään eroa enkä siksi jaksa vaivautua enää pyytämään tarjousta muualta. Kaikki tarjoavat marginaaliksi 0,75% ja viitekoron saa valita vapaasti. Pankin edustajat kovasti painostavat sitomaan lainan kolmen tai viiden vuoden kiinteän koron jaksoon. Kokonaiskoroksi tälle viiden vuoden jaksolle tarjotaan 2,75% . Minulla alkaa aina hälytyskellot soimaan, kun pankki kovasti jotain tyrkyttää. Tuskin ne silloin ainakaan minun etuani ajattelevat. Kaiken maailman turvatuotteita tarjotaan myös, mutta ennemmin asetan kuukausierän mahdollisimman pieneksi, jotta pystyn säästämään osakkeisiin ihan oman turvani. Nordea