Siirry pääsisältöön

Osakesäästäjänä markkinamyllerryksessä


Minuun otti hiljattain yhteyttä toimittaja, joka oli kiinnostunut haastattelemaan minua piensijoittajan ajatuksista markkinamyllerryksen keskellä. Samaisesta pään kestämisestä kyseli myös eräs lukijani.

Olen sattuneesta syystä ollut hetkellisesti pois ansiotyöstä edellisen markkinamyllerryksen aikaan ja samoin tässä parhaillaan käynnissä olevassa ja sen seurauksena olen missannut parhaimmat ostopaikat. Minulla ei ole ylimääräistä sotakassaa, vaan laitan säännöllisesti kuukausipalkasta kaiken ylimääräisen osakkeisiin. Niin olisin tehnyt nytkin, jos olisi jotain laitettavaa ollut. Nyt en ole edes päivittäin seurannut pörssin liikkeitä, mitä nyt televisiotuutisista sattumalta nähnyt vaihdetuimpien osakkeiden liikkeet. Uskon nyt olevan hyvä hetki sijoittaa, jos sijoitushorisontti on riittävän pitkällä. Itseasiassa melkein aina on on hyvä hetki sijoittaa, jos on riittävästi aikaa odotella. Alan ehkä pikkuhiljaa oppimaan zeniläistä tyyneyttä sijoittamisen suhteen, kunhan vain malttaisin olla myymättä osakkeita hetken mielijohteesta.

Raportoin toukokuussa salkkujeni yhteenlasketusta uudesta huippuarvosta, joka ylitti 30 000€. Tämän jälkeen olen lisännyt Nordnetin tilastojen mukaan salkkuihin rahaa vaivaiset 2200€. Salkkujen yhteenlaskettu markkina-arvo on tällä hetkellä 26 147 eli kevään jälkeen markkina-arvo on tippunut yhteensä noin 6000€.

Salkun markina-arvon tippunen kyllä suoraan sanottuna vituttaa, mutta en menetä yöuniani sen takia enkä aktiivisesti ajattele asiaa. Minulla on melko välinpitämätön suhde rahaan, huolimatta siitä, että olen omalla työlläni ansainnut joka sentin.  Sijoituksiin käyttämäni raha on tavallaan ylimääräistä eikä pois mistään eikä keneltäkään. Kyllä minulla mielikuvitusta riittää rahan käytön suhteen. Keksin helposti ostettavaa ja olen nerokas perustelemaan hankintojeni välttämättömyyden tarvittaessa.

Pyrin kuitenkin olemaan ostamatta asioita joita en ihan välttämättä tarvitse. On osittain osakesäästämisen ansiota, että olen alkanut harkitsemaan tarkemmin rahan käyttöä. Harrastuksiin käytän rahaa surutta ja jokainen euro käytettynä aktiviteetteihin joiden ansiosta huolehdin kunnostani tai henkisestä hyvinvoinnistani, on hyvin käytettyä rahaa.

Tässä sijoitusten tilanne 9.11.2011 klo 10:40:

Kommentit

 1. Annoitkos toimittajalle hänen pyytämänsä haastattelun? Voiko sen lukea jostain?

  Yllättävän nopeasti sitä oppii suhtautumaan sijoitusten arvonheilahteluihin ja tappioihin. Mikäli näin ei olisi, taitaisi pörssi olla väärä paikka rahoille. Velalla sijoitettaessa voi ne yöunet sitten menettääkkin jo hieman helpommin.

  VastaaPoista
 2. En antanut haastattelua, koska en nähnyt, että minulla olisi aiheeseen mitään annettavaa, muuta kuin mitä tässä yhteydessä kirjoitin. Julkisuus ei muutenkaan kiinnosta.

  Se täytyy vielä todeta, että tällä hetkellä sijoittaminen osakkeisiin tuntuu enemmän uhkapeliltä kuin järkevältä säästämiseltä. Toivottavasti se tulee vielä muuttumaan.

  VastaaPoista
 3. Kerronpa oma tarinani opetukseksi blogin pitäjälle.

  Olen 56v IT insinööri ja aloin sijoittamaan osakkeisiin 1999 tarkoituksena jäädä 5-10v ennen eläkeikää pois töistä ja elellä osakesalkun varassa. Sijoittajaurani tosin alkoi 4v aiemmin, kun jätin vanhan kämppäni vuonna 1995(yksiö Lauttasaaressa) vuokralle muuttaessani nykyiseen asuntooni.

  Tienasin keskimääräisen IT insinöörin liksaa ja sijoitin kaiken ylimääräisen ja salkun tuoton pörssiin. Aloitin ostamalla 3200kpl Nokian osaketta 50k€ keväällä 1999. Vihoviimeinen uussijoitus on tehty syksyllä 2009 1800kpl Nokian osaketta. Suurin osa osakkeista on ollut minulla alle 5v. Sijoittajapolitiikkani on osta ja pidä. Ehkä 5-10v välein katsastan kannattaako ko. osake edelleen pitää. Vain kolmasti olen osakkeita myynyt.

  Salkun sisältö nyt:
  F-Secure 20000kpl
  Metso 3000kpl
  Nokia 1800kpl
  Nokia Rengas 2000kpl
  Stockmann 3111kpl
  Stora Enso 10000kpl
  Uponor 3000kpl
  Wärtsilä 6000kpl
  YIT 3000kpl

  Salkun nykyarvo on noin 470k€. Se on plussalla 60k€, Se on tuottanut osinkoja nettona vuosien varrella 100k€. Viimevuoden netto-osinko oli noin 22k€.

  Yksiöni ostin 1984 40k€, Sen nykyarvo on 110k€. Se on tuottanut 16v aikana suunnilleen vuokratulona nettona 16*3k€=48k€. Kämpästä on ollut kuluja kahden talon ulkosivuremontin verran 10k€. Uhkana on putkiremontti 2015 ehkä 25k€. Yksiö on siis tuottanut toistaiseksi 108k€. Josta 25v inflaatio tosin on varmaan nakertanut ison osan reaalituotosta pois.

  Tässä top 3 vuodet:
  2000 arvon nousu 100k€
  2009 arvon nousua 110k€
  2010 arvon nousua 180k€

  2001 arvon laskua 100k€
  2008 arvon laskua 110k€
  2011 arvon laskua 200k€

  Huonoin sijoitus osakelajina Nokia, tappio arvon laskuina 50k€. Paras sijoitus arvon nousuna Wärtsilä 54k€. Paras tuotto kaikkiaan Orion 10v:ssa rahat triplattu tuotto 35k€.

  Tässä toteutuneet myynnit:
  2005 omistettu 3v 2100kpl Pohjola voitto 11k€
  2011 omistettu 12v 3200kpl Nokia tappio 36k€
  2011 omistettu 10v 2000kpl Orion voitto 17k€

  Jäin töistä pois viimevuoden lopulla, kun arvelin että rahaa on riittävästi koossa. Viralliseen eläkeikään oli silloin 7v.

  Se mitä kukaan sijoittajaoppaan kirjoittaja ei osaa parametroida on sijoittajan terveyden tila.
  Sain toissa viikolla tietää sairastavani haimasyöpää. Samaa syöpää johon Steve Jobs kuoli myös 56v ikäisenä. Luultavasti itsekin kuolen lähimmän vuoden aikana, joten pääsen nautiskelemaan salkkuni tuotosta vajaat kaksi vuotta.

  Muistakaa elää kun vielä voitte!

  Nimimerkki: "Kuolemaan tuomittu"

  VastaaPoista
 4. Huh, kiitos mykistävästä kommentistasi!

  Varmaan moni nykyään sortuu elämään huomista siinä mielessä, että lykkää päätöksiä hamaan tulevaisuuteen. Oli se sitten haaveiden toteuttamista totaalisen elämäntavan muutoksen myötä tai vaikka vain uuden harrastuksen aloittamista. Kai tästä voidaan ottaa opetuksena ainakin se, että ei välttämättä kannata asettaa tavoitteita liian pitkälle tulevaisuuteen tai ainakaan jättää tekemättä asioita sen takia.

  Olisitko tehnyt jotain toisin, jos olisit tiennyt tulevasta diagnoosista?

  Voimia ja jaksamista!

  VastaaPoista
 5. Sain hyvän syyn päivittää komenttiani juttuun "osakesäästäjä Markkinamyllerryksessä" 9.11.2011 nimimerkillä "kuolemaan tuomittu", jossa kerroin oman tarinani kohti taloudellista itsenäisyyttä.

  Sain elämäni LOTTO voiton, kun maaliskuun alussa minulta leikattiin haimasyöpä pois. Tämä tarkoittaa, että jo varma kuoleman tuomio on peruutettu. En aio palstan pitäjän tavoin elää 100 vuotiaaksi asti,
  minulle riittää parikin lisävuosikymentä elontaivalta.
  Voin jatkaa sijoitustoimintaa ja nauttia sen tuotoista,
  joissa niissäkin on ollut hyvin positiivinen vire sitten syksyn.

  Ostin tammikuussa 5000kpl Alma Mediaa ja 1000kpl Nokian Rengasta.
  Nyt osakepottini arvo 670k€ ja arvon nousua siinä on 190k€ eli 41%.
  Keväällä tililleni ilmestyy myös 25k€ osingot.

  Teen pienen lisäyksen myös nimimerkkiini.

  Kevät terveisin
  nimimerkki
  EX kuolemaan tuomittu

  VastaaPoista
 6. Good Day All Of You

  Olen Mrs.Rosita Dawson, hyvämaineinen, laillinen ja akkreditoitu yritys rahan lainanantaja. meillä lainaa rahaa ulos yksityishenkilöille nopeudella 3%, tarvitsevat taloudellista apua. Onko sinulla huono luotto-tai olet tarvitsevat rahaa maksaa laskuja? Haluamme käyttää tämän keskipitkän ilmoittaa teille, että olen tehdä luotettavia saajan apua alamme tarjota sinulle lainaa. Ei luotto tarkistaa, 100% taattu. (Sähköposti: dawsonrositaloans@live.com)

  hakija alkaa takaisinmaksun lainan 6 kuukauden ajan laina on siirretty hänelle / häntä.

  Jättäminen maksaa laina takaisin tällä lasketun ajan / ajanjakson, oikeudellisia toimia toteutetaan kantajaa vastaan ​​meidän asianajaja välittömästi.

  Hakija, joka ei pysty vastaamaan takaisinmaksun annetaan 2 viikkoa enemmän kuin armonaika ennen oikeudellisia toimia tehdään.

  Tiedot: lainanottaja on annettava joko yksi seuraavista:-ajokortti, kansainvälinen passi, tai voimassa oleva henkilökortti, jossa on hänen / hänen nimensä. Olet tarvitse täyttää lomakkeen alla ennen kuin voimme jatkaa oman lainan.

  Lainahakemuksen muoto:

  Hakijan nimi: ...............
  Osoite: ................
  Kaupunki: .......................
  Osavaltio: ........................
  Maa: ....................
  Sukupuoli: ......................
  Siviilisääty: ................
  Ikä: ..........................
  Ammatti: ...................
  Tuotot Hinta: ...................
  Kerro: ...........................
  Office Numero: ................
  Matkapuhelin: .......................
  Haettava summa: ...............
  Laina Kesto: ..................
  Lainan tarkoitus .....................

  Kun olet lähettänyt lainahakemuksen, voit odottaa alustavan vastauksen alle 24 tuntia ja rahoitus sisällä 72-96 tunnin kuluessa tiedon tarvitsemme sinulta yhteyttä yritys email: dawsonrositaloans@live.com

  Terveisin.
  Rouva Rosita Dawson.
  Laina tarjous ..

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut kirjoitukset

S-ryhmän osuuskauppojen jäsenyyksistä varmaa tuottoa

S-Etukortin käyttäminen on junttia. Koko kassajonon hidastaminen muutaman euron ostoksista saatavan naurettavan pienen bonuksen takia on lähes tulkoon alhaisinta mitä ihminen voi toiselle ihmiselle tehdä. Ymmärtääkseni korttijärjestelmän kustannukset ylittävät asiakasomistajille maksettavien etujen määrän, joten koko järjestelmä on asiakasomistajien kannalta yhtä tyhjän kanssa. Korjatkaa, jos olen väärässä. Osuuskauppojen maksama korko puolestaan on monissa osuusliikkeissä melko hyvä, joten päätinpä minäkin vihdoin liittyä jäseneksi joihinkin niistä. Liityin nyt näihin:   Koron saaminen edellyttää jäsenmaksun maksamisen täysimääräisenä ja minun tapauksessani jäsenyyksistäni kertyi kustannuksia yhteensä 1000€. Sijoitus on ymmärtääkseni pommin varman, sillä osuusmaksu palautetaan täysimääräisesti, jos joskus haluaa erota osuuskaupasta. Korot toki voi vaihdella vuodesta toiseen, mutta eiköhän sieltä aina jotain tule.   Käytännössä asia hoituu niin, että marssit mihin tahansa S-

Miten ostan pörssiosakkeita - käytännön ohjeet

Ties vaikka joku saisi tästä apua ja näkeepähän ummikko miten helppoa osakkeiden ostaminen on. Osakkeiden valintaan en osaa antaa vinkkejä, mutta välittäjän valintaan kyllä. Pörssiosakkeiden omistaminen edellyttää  arvo-osuustiliä  ja sellaisen voi hankkia vaikka omasta tilipankistaan tai muulta arvo-paperivälittäjältä, joka ei ole välttämättä ole sidoksissa tilipankkiisi. Arvopaperivälittäjissä ratkaisevin ero on hinta. Ns. online-välittäjillä verrattuna kivijalkapankeihin on usein myös laajempi valikoima eri markkinoilta ostettavia sijoitustuotteita. Esimerkiksi ulkomaisia indeksiosuusrahastoja tai erikoisempia yrityksiä eksottisemmilta markkoinoilta voi olla vaikeaa tai mahdotonta saada ostettua oman pankin kautta. Kivijalkapankkisi mainostaa sinulle varmasti mainioita tietopalveluitaan ja analyysejään, joihin pääsee käsiksi avaamalle heille arvo-osuustilin. Kokemukseni mukaan vastaavat tai jopa paremmat analyysipalvelut on saatavissa ihan samalla tavalla myös muilta välittäjiltä.

Annuiteetti, tasalyhennys, kiinteä tasaerä...

...3kk euribor, kiinteä korko, apua! Näitä on tullut kelailtua viime aikoina. Paljon on tapahtunut sitten edellisen kirjoitukseni ja olen päätynyt ostamaan oman asunnon. Varsinainen loppukauppa on vielä edessä ja minulla on vielä hieman aikaa kilpailuttaa lainatarjouksia. Olen pyytänyt tarjouksen OP:sta, Sampo pankista ja Nordeasta. Lainan hinnassa ja kuluissa ei ole käytännössä mitään eroa enkä siksi jaksa vaivautua enää pyytämään tarjousta muualta. Kaikki tarjoavat marginaaliksi 0,75% ja viitekoron saa valita vapaasti. Pankin edustajat kovasti painostavat sitomaan lainan kolmen tai viiden vuoden kiinteän koron jaksoon. Kokonaiskoroksi tälle viiden vuoden jaksolle tarjotaan 2,75% . Minulla alkaa aina hälytyskellot soimaan, kun pankki kovasti jotain tyrkyttää. Tuskin ne silloin ainakaan minun etuani ajattelevat. Kaiken maailman turvatuotteita tarjotaan myös, mutta ennemmin asetan kuukausierän mahdollisimman pieneksi, jotta pystyn säästämään osakkeisiin ihan oman turvani. Nordea