Siirry pääsisältöön

Paluu arkeen, lukijapalautetta ja pari sanaa Piotroskista...taas

Kesäloman aikana oli mielenkiintoista lukea hyvin vaihtelevia näkemyksiä markkinoiden tilasta. Osa soitteli tuomiopäivän pasuunoita ja raportoi myyneensä kaikki osakkeensa. Osa taas näki kriisissä erinomaisen tilaisuuden ostaa edullisesti lisää osakkeita. Lukijoiden on hyvä pitää mielessä, että sijoittajilla on erilaisia strategioita ja jotkut reagoivat nopeasti markkinoiden liikkeisiin ja toiset viis veisaavat lyhyen tähtäimen näkymistä. Tämä unohtuu välillä itselläkin ja tämä on asia minkä suosituksia latelevat analyytikotkin unohtavat usein mainita. Eli yrityksen omistaminen voi olla hyvinkin järkevää kymmenen vuoden omistamista silmällä pitäen, vaikka seuraava kvartaali näyttäisikin huonolta.

Nyt on helppo sanoa, että olisi kannattanut myydä kaikki toukokuussa, kuten sanonta kuuluu. Itse en tehnyt enkä tee mitään dramaattisia muutoksia, vaan ostan lisää kuukausittain palkasta jäävillä rahoilla, kuten ennenkin. Kaiken lukemani perusteella konsensus on enemmänkin positiivinen kuin negatiivinen osakkeiden omistamisen suhteen.
Piirros: Seppo Leinonen
Loman aikana eräs lukija kyseli vinkkejä osakesäästämisen aloittamiseen. Lähinnä lukemisiksi ja miten tuhannella eurolla pääsee alkuun. Vastasin näin:
Voisin suositella lukemisiksi Seppo Saarion sijoituskirjaa ja Kim Lindströmin Vaurastu arvo-osakkeilla. Ne on mielestäni hyvin kirjoitettu ja pitää sisällään kaiken tarpeellisen perustiedon.

Tuhannella eurolla pääsee hyvin alkuun, vaikka hajautus jääkin melko suppeaksi. Jostainhan se on aloitettava. Itse olen pyrkinyt pitämään toimeksiannot vähintään viidensadan euron suuruisina, jotta toimeksiantokulujen osuus ei nouse kohtuuttomaksi. Silloin vitosen toimeksiantopalkkio on käytännössä yksi prosentti osuuden arvosta, jolloin osakkeen arvon pitää nousta "vain" yhden prosentin kuollettaakseen kulut. Vitosen kuluihin pääsee liittymällä osakesäästäjien keskusliiton jäseneksi, tosin edun arvo taitaa nyt syksyllä hieman heikentyä.

Tällä blogilla on Wordpressin tilastojen mukaan käynyt 33113 kävijää 1.4.2011 jälkeen, jolloin kirjoitin ensimmäisen kirjoituksen. Vilkkain päivä oli 4.4. jolloin sain 2387 vierailijaa. Kommentteja kirjoituksiin olen saanut kaikkiaan 66, joista olen jokaisesta erittäin kiitollinen. Vaikka kirjoitteluni on päiväkirjamaista, en silti halua huudella yksikseni bittihelvettiin. Kommenteissa on arvokasta tietoa, kuten Kohti taloudellista riippumattomuutta -blogin kirjoittajan tilannekatsaus Piotroski -menetelmän toimivuudesta tosielämässä.

Piotroskista puheenollen, value-investing.eu lähetti hiljattain tiedotteen viimeisimmistä testeistään. Olivat testanneet Piotroskin-menetelmään pohjautuvaa ERP5 best selection -menetelmää vuodesta 1999 nykyhetkeen. Tuotoksi tuli kiitettävät +593%, kun samalla aikavälillä S&P600 Europe painui miinukselle 23%. Jotenkin markkinoiden ja tiettyjen yhtiöiden seurantaan pohjautuva oma osakepoiminta tuntuu kovin turhalta, jos matematiikalla pääsee paljon parempiin tuloksiin paljon vaivattomammin.

Kommentit

Suositut kirjoitukset

Miten ostan pörssiosakkeita - käytännön ohjeet

Ties vaikka joku saisi tästä apua ja näkeepähän ummikko miten helppoa osakkeiden ostaminen on.

Osakkeiden valintaan en osaa antaa vinkkejä, mutta välittäjän valintaan kyllä. Pörssiosakkeiden omistaminen edellyttää arvo-osuustiliä ja sellaisen voi hankkia vaikka omasta tilipankistaan tai muulta arvo-paperivälittäjältä, joka ei ole välttämättä ole sidoksissa tilipankkiisi. Arvopaperivälittäjissä ratkaisevin ero on hinta. Ns. online-välittäjillä verrattuna kivijalkapankeihin on usein myös laajempi valikoima eri markkinoilta ostettavia sijoitustuotteita. Esimerkiksi ulkomaisia indeksiosuusrahastoja tai erikoisempia yrityksiä eksottisemmilta markkoinoilta voi olla vaikeaa tai mahdotonta saada ostettua oman pankin kautta. Kivijalkapankkisi mainostaa sinulle varmasti mainioita tietopalveluitaan ja analyysejään, joihin pääsee käsiksi avaamalle heille arvo-osuustilin. Kokemukseni mukaan vastaavat tai jopa paremmat analyysipalvelut on saatavissa ihan samalla tavalla myös muilta välittäjiltä. Ra…

Annuiteetti, tasalyhennys, kiinteä tasaerä...

...3kk euribor, kiinteä korko, apua! Näitä on tullut kelailtua viime aikoina. Paljon on tapahtunut sitten edellisen kirjoitukseni ja olen päätynyt ostamaan oman asunnon. Varsinainen loppukauppa on vielä edessä ja minulla on vielä hieman aikaa kilpailuttaa lainatarjouksia.

Olen pyytänyt tarjouksen OP:sta, Sampo pankista ja Nordeasta. Lainan hinnassa ja kuluissa ei ole käytännössä mitään eroa enkä siksi jaksa vaivautua enää pyytämään tarjousta muualta. Kaikki tarjoavat marginaaliksi 0,75% ja viitekoron saa valita vapaasti. Pankin edustajat kovasti painostavat sitomaan lainan kolmen tai viiden vuoden kiinteän koron jaksoon. Kokonaiskoroksi tälle viiden vuoden jaksolle tarjotaan 2,75%. Minulla alkaa aina hälytyskellot soimaan, kun pankki kovasti jotain tyrkyttää. Tuskin ne silloin ainakaan minun etuani ajattelevat. Kaiken maailman turvatuotteita tarjotaan myös, mutta ennemmin asetan kuukausierän mahdollisimman pieneksi, jotta pystyn säästämään osakkeisiin ihan oman turvani.

Nordea on ain…

Säästäminen ja eläminen osinkotuloilla vanhana

En ole kovin tarkkaan laskenut paljonko rahaa pitää laittaa vuosittain sivuun saadakseen riittävästi osinkotuloja ja voidakseen elää pelkästään niillä. Oletan, että pakollisiin asumiskustannuksiin ei asuntolainan jälkeen kulu kuin yhtiövastikkeen verran ja tämän lisäksi rahaa menee välttämättömyyksiin, kuten kotivakuutukseen, laajakaistaliittymään, brandyyn ja trappistioluisiin. 500 euroa luulisi karkeasti arvioiden riittävän mainiosti pakollisiin menoihin ja siihen päälle muutama satanen ruokaan ja huvituksiin.


Toivon pystyväni laittamaan sijoituksiin ehkä 700 euroa kuukaudessa ja saavani sijoitukselle viiden prosentin vuosituoton. Eikös viisi prosenttia ole aika hyvin linjassa osakemarkkinoiden keskimääräisen tuoton kanssa? Tästä seuraa kahdenkymmenen vuoden aikana korkoa korolle ja lopputuloksena vajaa 290 000 euroa pääomaa.

Jos hyvin käy, kahdenkymmenen vuoden kuluttua tuo rahasumma tuottaa osinkotuloina edelleen viisi prosenttia vuosittain, lisäämättä uutta rahaa muuten salkkuun.…