Siirry pääsisältöön

Paluu arkeen, lukijapalautetta ja pari sanaa Piotroskista...taas

Kesäloman aikana oli mielenkiintoista lukea hyvin vaihtelevia näkemyksiä markkinoiden tilasta. Osa soitteli tuomiopäivän pasuunoita ja raportoi myyneensä kaikki osakkeensa. Osa taas näki kriisissä erinomaisen tilaisuuden ostaa edullisesti lisää osakkeita. Lukijoiden on hyvä pitää mielessä, että sijoittajilla on erilaisia strategioita ja jotkut reagoivat nopeasti markkinoiden liikkeisiin ja toiset viis veisaavat lyhyen tähtäimen näkymistä. Tämä unohtuu välillä itselläkin ja tämä on asia minkä suosituksia latelevat analyytikotkin unohtavat usein mainita. Eli yrityksen omistaminen voi olla hyvinkin järkevää kymmenen vuoden omistamista silmällä pitäen, vaikka seuraava kvartaali näyttäisikin huonolta.

Nyt on helppo sanoa, että olisi kannattanut myydä kaikki toukokuussa, kuten sanonta kuuluu. Itse en tehnyt enkä tee mitään dramaattisia muutoksia, vaan ostan lisää kuukausittain palkasta jäävillä rahoilla, kuten ennenkin. Kaiken lukemani perusteella konsensus on enemmänkin positiivinen kuin negatiivinen osakkeiden omistamisen suhteen.
Piirros: Seppo Leinonen
Loman aikana eräs lukija kyseli vinkkejä osakesäästämisen aloittamiseen. Lähinnä lukemisiksi ja miten tuhannella eurolla pääsee alkuun. Vastasin näin:
Voisin suositella lukemisiksi Seppo Saarion sijoituskirjaa ja Kim Lindströmin Vaurastu arvo-osakkeilla. Ne on mielestäni hyvin kirjoitettu ja pitää sisällään kaiken tarpeellisen perustiedon.

Tuhannella eurolla pääsee hyvin alkuun, vaikka hajautus jääkin melko suppeaksi. Jostainhan se on aloitettava. Itse olen pyrkinyt pitämään toimeksiannot vähintään viidensadan euron suuruisina, jotta toimeksiantokulujen osuus ei nouse kohtuuttomaksi. Silloin vitosen toimeksiantopalkkio on käytännössä yksi prosentti osuuden arvosta, jolloin osakkeen arvon pitää nousta "vain" yhden prosentin kuollettaakseen kulut. Vitosen kuluihin pääsee liittymällä osakesäästäjien keskusliiton jäseneksi, tosin edun arvo taitaa nyt syksyllä hieman heikentyä.

Tällä blogilla on Wordpressin tilastojen mukaan käynyt 33113 kävijää 1.4.2011 jälkeen, jolloin kirjoitin ensimmäisen kirjoituksen. Vilkkain päivä oli 4.4. jolloin sain 2387 vierailijaa. Kommentteja kirjoituksiin olen saanut kaikkiaan 66, joista olen jokaisesta erittäin kiitollinen. Vaikka kirjoitteluni on päiväkirjamaista, en silti halua huudella yksikseni bittihelvettiin. Kommenteissa on arvokasta tietoa, kuten Kohti taloudellista riippumattomuutta -blogin kirjoittajan tilannekatsaus Piotroski -menetelmän toimivuudesta tosielämässä.

Piotroskista puheenollen, value-investing.eu lähetti hiljattain tiedotteen viimeisimmistä testeistään. Olivat testanneet Piotroskin-menetelmään pohjautuvaa ERP5 best selection -menetelmää vuodesta 1999 nykyhetkeen. Tuotoksi tuli kiitettävät +593%, kun samalla aikavälillä S&P600 Europe painui miinukselle 23%. Jotenkin markkinoiden ja tiettyjen yhtiöiden seurantaan pohjautuva oma osakepoiminta tuntuu kovin turhalta, jos matematiikalla pääsee paljon parempiin tuloksiin paljon vaivattomammin.

Kommentit

Suositut kirjoitukset

S-ryhmän osuuskauppojen jäsenyyksistä varmaa tuottoa

S-Etukortin käyttäminen on junttia. Koko kassajonon hidastaminen muutaman euron ostoksista saatavan naurettavan pienen bonuksen takia on lähes tulkoon alhaisinta mitä ihminen voi toiselle ihmiselle tehdä. Ymmärtääkseni korttijärjestelmän kustannukset ylittävät asiakasomistajille maksettavien etujen määrän, joten koko järjestelmä on asiakasomistajien kannalta yhtä tyhjän kanssa. Korjatkaa, jos olen väärässä. Osuuskauppojen maksama korko puolestaan on monissa osuusliikkeissä melko hyvä, joten päätinpä minäkin vihdoin liittyä jäseneksi joihinkin niistä. Liityin nyt näihin:   Koron saaminen edellyttää jäsenmaksun maksamisen täysimääräisenä ja minun tapauksessani jäsenyyksistäni kertyi kustannuksia yhteensä 1000€. Sijoitus on ymmärtääkseni pommin varman, sillä osuusmaksu palautetaan täysimääräisesti, jos joskus haluaa erota osuuskaupasta. Korot toki voi vaihdella vuodesta toiseen, mutta eiköhän sieltä aina jotain tule.   Käytännössä asia hoituu niin, että marssit mihin tahansa S-

Miten ostan pörssiosakkeita - käytännön ohjeet

Ties vaikka joku saisi tästä apua ja näkeepähän ummikko miten helppoa osakkeiden ostaminen on. Osakkeiden valintaan en osaa antaa vinkkejä, mutta välittäjän valintaan kyllä. Pörssiosakkeiden omistaminen edellyttää  arvo-osuustiliä  ja sellaisen voi hankkia vaikka omasta tilipankistaan tai muulta arvo-paperivälittäjältä, joka ei ole välttämättä ole sidoksissa tilipankkiisi. Arvopaperivälittäjissä ratkaisevin ero on hinta. Ns. online-välittäjillä verrattuna kivijalkapankeihin on usein myös laajempi valikoima eri markkinoilta ostettavia sijoitustuotteita. Esimerkiksi ulkomaisia indeksiosuusrahastoja tai erikoisempia yrityksiä eksottisemmilta markkoinoilta voi olla vaikeaa tai mahdotonta saada ostettua oman pankin kautta. Kivijalkapankkisi mainostaa sinulle varmasti mainioita tietopalveluitaan ja analyysejään, joihin pääsee käsiksi avaamalle heille arvo-osuustilin. Kokemukseni mukaan vastaavat tai jopa paremmat analyysipalvelut on saatavissa ihan samalla tavalla myös muilta välittäjiltä.

Annuiteetti, tasalyhennys, kiinteä tasaerä...

...3kk euribor, kiinteä korko, apua! Näitä on tullut kelailtua viime aikoina. Paljon on tapahtunut sitten edellisen kirjoitukseni ja olen päätynyt ostamaan oman asunnon. Varsinainen loppukauppa on vielä edessä ja minulla on vielä hieman aikaa kilpailuttaa lainatarjouksia. Olen pyytänyt tarjouksen OP:sta, Sampo pankista ja Nordeasta. Lainan hinnassa ja kuluissa ei ole käytännössä mitään eroa enkä siksi jaksa vaivautua enää pyytämään tarjousta muualta. Kaikki tarjoavat marginaaliksi 0,75% ja viitekoron saa valita vapaasti. Pankin edustajat kovasti painostavat sitomaan lainan kolmen tai viiden vuoden kiinteän koron jaksoon. Kokonaiskoroksi tälle viiden vuoden jaksolle tarjotaan 2,75% . Minulla alkaa aina hälytyskellot soimaan, kun pankki kovasti jotain tyrkyttää. Tuskin ne silloin ainakaan minun etuani ajattelevat. Kaiken maailman turvatuotteita tarjotaan myös, mutta ennemmin asetan kuukausierän mahdollisimman pieneksi, jotta pystyn säästämään osakkeisiin ihan oman turvani. Nordea