Siirry pääsisältöön

Rahan säästämisestä ja tuhlaamisesta

Sijoittamisesta puhuttaessa olen kuullut usein kanssaihmisten sanovan, että eivät sijoita, koska raha ylipäätään ei kiinnosta heitä eikä varsinkaan sen sijoittaminen saati perehtyminen sijoitusasioihin. Raha tietysti kelpaisi, mutta ei viitsi laittaa tikkua ristiin, vaikka palkasta jäisi löysää joka kuukausi sijoitettavaksi. Minuakaan ei voisi vähempää kiinnostaa raha. Kuka niistä paskaisista tuhansien ihmisten kähmimistä paperilapuista tai metallinpaloista olisikaan kiinnostunut. Minua ei myöskään suoranaisesti kiinnosta mitä tavaraa voin rahalla hankkia, varsinkin kun minulla on ruokaa, katto pään päällä ja kaikki tavara mitä tarvitsen ja enemmänkin.

Kiinnostus sijoitusasioista on myös osaltaan hillinnyt minulla rahan käyttöä. Harkitsen entistä tarkemmin onko jonkin vempaimen hankinta välttämätöntä ja se on aina hyvä asia, myös ympäristön kannalta. Olen myös kehittänyt itselleni sietämättömän tavan arvottaa asioiden hintoja ajassa rahan sijaan. Eli lasken usein kuinka monta tuntia joudun tekemään töitä ostoksen eteen. Jos tuntipalkka on esimerkiksi 10€ ja uusi kännykkä maksaa 300 €, joutuu sitä ihmispolo raatamaan ostoksensa eteen 30 tuntia eli reilun viikon töitä. En tee tätä onneksi aina, koska hulluksihan siinä tulee.

Ihmiset ei usein ymmärrä rahan suoraa syy-yhteyttä vapaa-aikaan. Haaveillaan kyllä lottovoitosta, jonka turvin voisi jättäytyä päivätyöstä kokonaan, ostaa uusi televisio, käydä kerran ulkomailla ja remontoida keittiö. On niitäkin hulluja, jotka haluavat lottovoitosta huolimatta jatkaa työssään ja ihmisiä jotka haluavat varallisuudesta riippumatta tehdä töitä hautaan saakka ja mielellään vielä sen jälkeenkin. Siitä vaan.

Minulle vapaa-aika on erittäin arvokasta ja säästän jotta voin ostaa itselleni lisää sitä. Sijoitukseni tuottavat nykyisellään noin tuhat euroa osinkotuloja vuodessa. Voisin jo nyt tehdä sen ansiosta kuukauden vähemmän töitä vuodessa ja silti lyhentää asuntolainaa kuten ennenkin ja säilyttää elintasoni. Kuukausi lisää vapaa-aikaa vuodessa on valtavasti! En halua käyttää rahaa vapaa-ajan hankkimiseen kuitenkaan vielä, koska se hidastaisi pitkän tähtäimen tavoitettani lopettaa työnteko kokonaan. Mutta kukapa tietää, saatan jossain vaiheessa viis veisata varhaisesta eläkeiästä ja keski-iän kriisissäni hussata kaiken huumeisiin ja huoriin. Keittiöremonttiin niitä rahoja ei silloin ainakaan käytetä.

Kommentit

  1. Rahan säästäminen tuntuu olevan erityisen vaikeaa niille henkisesti laiskoille ihmisille, jotka eivät jaksa keskittyä edes alkeellisten talousasioiden opiskeluun. Paljon helpompaa on elää vain kädestä suuhun ja aloittaa jokainen kuukausi palkan jälkeen nollilta.

    Meillä on hieman tuo tilanne vaimon kanssa, jolle tuntuu olevan vaikea käsittää talousasioita. Mutta kun itseäni kiinnostaa, niin olen "väkisin" pistänyt rahaa säästöön ja sitä kautta sijoituksiin.

    Mutta toimii se näinkin. Sinänsä kyllä hauska juttu, että vaikka vaimolle annettaisiin sähköshokkeja, niin hän ei pystyisi kertomaan mitä omistaa (== 50% avioliiton kautta minun nimissäni olevasta salkusta). Hyvä niin ;-)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut kirjoitukset

S-ryhmän osuuskauppojen jäsenyyksistä varmaa tuottoa

S-Etukortin käyttäminen on junttia. Koko kassajonon hidastaminen muutaman euron ostoksista saatavan naurettavan pienen bonuksen takia on lähes tulkoon alhaisinta mitä ihminen voi toiselle ihmiselle tehdä. Ymmärtääkseni korttijärjestelmän kustannukset ylittävät asiakasomistajille maksettavien etujen määrän, joten koko järjestelmä on asiakasomistajien kannalta yhtä tyhjän kanssa. Korjatkaa, jos olen väärässä. Osuuskauppojen maksama korko puolestaan on monissa osuusliikkeissä melko hyvä, joten päätinpä minäkin vihdoin liittyä jäseneksi joihinkin niistä. Liityin nyt näihin:   Koron saaminen edellyttää jäsenmaksun maksamisen täysimääräisenä ja minun tapauksessani jäsenyyksistäni kertyi kustannuksia yhteensä 1000€. Sijoitus on ymmärtääkseni pommin varman, sillä osuusmaksu palautetaan täysimääräisesti, jos joskus haluaa erota osuuskaupasta. Korot toki voi vaihdella vuodesta toiseen, mutta eiköhän sieltä aina jotain tule.   Käytännössä asia hoituu niin, että marssit mihin tahansa S-

Miten ostan pörssiosakkeita - käytännön ohjeet

Ties vaikka joku saisi tästä apua ja näkeepähän ummikko miten helppoa osakkeiden ostaminen on. Osakkeiden valintaan en osaa antaa vinkkejä, mutta välittäjän valintaan kyllä. Pörssiosakkeiden omistaminen edellyttää  arvo-osuustiliä  ja sellaisen voi hankkia vaikka omasta tilipankistaan tai muulta arvo-paperivälittäjältä, joka ei ole välttämättä ole sidoksissa tilipankkiisi. Arvopaperivälittäjissä ratkaisevin ero on hinta. Ns. online-välittäjillä verrattuna kivijalkapankeihin on usein myös laajempi valikoima eri markkinoilta ostettavia sijoitustuotteita. Esimerkiksi ulkomaisia indeksiosuusrahastoja tai erikoisempia yrityksiä eksottisemmilta markkoinoilta voi olla vaikeaa tai mahdotonta saada ostettua oman pankin kautta. Kivijalkapankkisi mainostaa sinulle varmasti mainioita tietopalveluitaan ja analyysejään, joihin pääsee käsiksi avaamalle heille arvo-osuustilin. Kokemukseni mukaan vastaavat tai jopa paremmat analyysipalvelut on saatavissa ihan samalla tavalla myös muilta välittäjiltä.

Annuiteetti, tasalyhennys, kiinteä tasaerä...

...3kk euribor, kiinteä korko, apua! Näitä on tullut kelailtua viime aikoina. Paljon on tapahtunut sitten edellisen kirjoitukseni ja olen päätynyt ostamaan oman asunnon. Varsinainen loppukauppa on vielä edessä ja minulla on vielä hieman aikaa kilpailuttaa lainatarjouksia. Olen pyytänyt tarjouksen OP:sta, Sampo pankista ja Nordeasta. Lainan hinnassa ja kuluissa ei ole käytännössä mitään eroa enkä siksi jaksa vaivautua enää pyytämään tarjousta muualta. Kaikki tarjoavat marginaaliksi 0,75% ja viitekoron saa valita vapaasti. Pankin edustajat kovasti painostavat sitomaan lainan kolmen tai viiden vuoden kiinteän koron jaksoon. Kokonaiskoroksi tälle viiden vuoden jaksolle tarjotaan 2,75% . Minulla alkaa aina hälytyskellot soimaan, kun pankki kovasti jotain tyrkyttää. Tuskin ne silloin ainakaan minun etuani ajattelevat. Kaiken maailman turvatuotteita tarjotaan myös, mutta ennemmin asetan kuukausierän mahdollisimman pieneksi, jotta pystyn säästämään osakkeisiin ihan oman turvani. Nordea