Siirry pääsisältöön

Nokia Nokia Nokia, voi voi voi!

Myin viimeisetkin Nokian osakkeeni ykkössalkusta tulosvaroitusta seuraavana päivänä. Olin menettänyt uskoni yhtiöön jo aiemmin, kuten kirjoittelinkin, mutta järjenvastaisesti pidin kiinni osakkeesta. Ostin Nokian osakkeita ensimmäisen kerran pari vuotta sitten aloittaessani osakesäästämistä. Hinta oli silloin huomattavasti korkeampi, mutta se tuntui silti maltillisesti hinnoitellulta ja minua viisammat olivat samaa mieltä. Sittemmin ostin Nokiaa lisää aina vaan halvemmalla ja halvemmalla ja joka kerta tunsin tehneeni hyvät kaupat. Paskan marjat! Tapiota tuli reilusti, mutta tulevaisuus näyttää teinkö tyhmästi. Kaikki ykkössalkun osakkeet on tarkoitettu pitkäaikaisiksi sijoituksiksi, mielellään elinikäisiksi, mutta juuri nyt Nokian omistaminen näyttää liikaa uhkapeliltä eikä se sovi minulle. Laimea silli linkitti mielenkiintoiseen kirjoitukseen Stephen Elopin oudoista ratkaisuista Nokian omistaja-arvon tuhoamiseksi. Silloin harvoin, kun olen jotain osaketta myynyt, on osakkeen hinta usein lähtenyt nousuun, joten ratkaisuni voi tulkita myös ostosuosituksena.

Nokian myynti ja hieman kuukausipalkasta säästettyä käteistä toi pari tuhatta euroa uutta sijoitettavaa. Tästä summasta osan tuhlasin jo ostamalla 170 kappaletta Stora Ensoa, jota olen jonkin aikaa kytännyt. Stora Enson osakkeella käydään tällä hetkellä kauppaa alle tasearvon ja P/E on 8 eikä osinkokaan ole hullumpi. Yritys löytyy Balancen listalta sijalta kahdeksan ja saa sattumoisin Piotroskin pisteytyksessäkin 7,5 pistettä yhdeksästä. Inderes myös nosti Stora Enson kompassinsa terävimpään kärkeen.

Ykkössalkussa siis nyt näiden yhtiöiden osakkeita:
Alma Media Corporation
Digia Plc
KONE Corporation
Market Vectors Russia ETF
Orion Corporation B
PKC Group Oyj
Sampo Plc A
Stora Enso Oyj R
Talvivaaran Kaivososakeyhtiö
Wal-Mart Stores, Inc.
Wärtsilä Corporation

Lopuilla vapautuuneesta käteisestä paransin hieman Piotroski-salkkuni hajautusta ja ostin siihen yhden uuden yrityksen lisää. Täksi yritykseksi valikoitui kanadalainen Glacier Media Group, joka sai täydet yhdeksän pistettä Piotroskin kaavalla. Tämän salkun sisältö on nyt tällainen:
CCL INDUSTRIES INC.
D.Logistics
Healthways, Inc.
RNB RETAIL AND BRANDS AB
Rottneros AB
Stora Enso Oyj A
Turkistuottajat Oyj C
UPM-Kymmene Corporation
GLACIER MEDIA INC

Kommentit

Suositut kirjoitukset

Miten ostan pörssiosakkeita - käytännön ohjeet

Ties vaikka joku saisi tästä apua ja näkeepähän ummikko miten helppoa osakkeiden ostaminen on.

Osakkeiden valintaan en osaa antaa vinkkejä, mutta välittäjän valintaan kyllä. Pörssiosakkeiden omistaminen edellyttää arvo-osuustiliä ja sellaisen voi hankkia vaikka omasta tilipankistaan tai muulta arvo-paperivälittäjältä, joka ei ole välttämättä ole sidoksissa tilipankkiisi. Arvopaperivälittäjissä ratkaisevin ero on hinta. Ns. online-välittäjillä verrattuna kivijalkapankeihin on usein myös laajempi valikoima eri markkinoilta ostettavia sijoitustuotteita. Esimerkiksi ulkomaisia indeksiosuusrahastoja tai erikoisempia yrityksiä eksottisemmilta markkoinoilta voi olla vaikeaa tai mahdotonta saada ostettua oman pankin kautta. Kivijalkapankkisi mainostaa sinulle varmasti mainioita tietopalveluitaan ja analyysejään, joihin pääsee käsiksi avaamalle heille arvo-osuustilin. Kokemukseni mukaan vastaavat tai jopa paremmat analyysipalvelut on saatavissa ihan samalla tavalla myös muilta välittäjiltä. Ra…

S-ryhmän osuuskauppojen jäsenyyksistä varmaa tuottoa

S-Etukortin käyttäminen on junttia. Koko kassajonon hidastaminen muutaman euron ostoksista saatavan naurettavan pienen bonuksen takia on lähes tulkoon alhaisinta mitä ihminen voi toiselle ihmiselle tehdä. Ymmärtääkseni korttijärjestelmän kustannukset ylittävät asiakasomistajille maksettavien etujen määrän, joten koko järjestelmä on asiakasomistajien kannalta yhtä tyhjän kanssa. Korjatkaa, jos olen väärässä. Osuuskauppojen maksama korko puolestaan on monissa osuusliikkeissä melko hyvä, joten päätinpä minäkin vihdoin liittyä jäseneksi joihinkin niistä. Liityin nyt näihin:

Koron saaminen edellyttää jäsenmaksun maksamisen täysimääräisenä ja minun tapauksessani jäsenyyksistäni kertyi kustannuksia yhteensä 1000€. Sijoitus on ymmärtääkseni pommin varman, sillä osuusmaksu palautetaan täysimääräisesti, jos joskus haluaa erota osuuskaupasta. Korot toki voi vaihdella vuodesta toiseen, mutta eiköhän sieltä aina jotain tule. Käytännössä asia hoituu niin, että marssit mihin tahansa S-Pankkiin tai S-r…

Säästäminen ja eläminen osinkotuloilla vanhana

En ole kovin tarkkaan laskenut paljonko rahaa pitää laittaa vuosittain sivuun saadakseen riittävästi osinkotuloja ja voidakseen elää pelkästään niillä. Oletan, että pakollisiin asumiskustannuksiin ei asuntolainan jälkeen kulu kuin yhtiövastikkeen verran ja tämän lisäksi rahaa menee välttämättömyyksiin, kuten kotivakuutukseen, laajakaistaliittymään, brandyyn ja trappistioluisiin. 500 euroa luulisi karkeasti arvioiden riittävän mainiosti pakollisiin menoihin ja siihen päälle muutama satanen ruokaan ja huvituksiin.


Toivon pystyväni laittamaan sijoituksiin ehkä 700 euroa kuukaudessa ja saavani sijoitukselle viiden prosentin vuosituoton. Eikös viisi prosenttia ole aika hyvin linjassa osakemarkkinoiden keskimääräisen tuoton kanssa? Tästä seuraa kahdenkymmenen vuoden aikana korkoa korolle ja lopputuloksena vajaa 290 000 euroa pääomaa.

Jos hyvin käy, kahdenkymmenen vuoden kuluttua tuo rahasumma tuottaa osinkotuloina edelleen viisi prosenttia vuosittain, lisäämättä uutta rahaa muuten salkkuun.…