Siirry pääsisältöön

Ryhdyin yrittäjäksi!

Vaikka valtiovalta tekee kaikkensa kansalaisten passivoimiseksi, päätin tarttua härkää sarvista. Perustin osakeyhtiön ja ryhdyin yrittäjäksi. Tämä tapahtui jo viime keväänä ja se on osasyy blogin hiljaiseloon. On täytynyt priorisoida asioita, kun tehtävälista on pitkä kuin nälkävuosi. Yrityksen perustamiseen liittyvien asioiden organisoinnin ohessa olin sattuneesta syystä lisäksi pitkään lapseni yksinhuoltajana ja kiirettä piti.

Tämä oli pitkän harkinnan tulos ja oli erittäin vaikea jättää tuttu ja turvallinen työpaikka. Olin kuitenkin jo pitkään ollut tyytymätön työnantajaani. Firmaan tullessamme meille uskoteltiin, että pääsemme mukaan kehittämään yrityksen liiketoimintaa osakkaina, mutta tämä ei koskaan toteutunut. Pienessä firmassa se olisi ollut myös firman etu monellakin tapaa ja se aiheutti närää. Jatkuvan valittamisen sijaan on parempi tehdä sitten itse, jos luulee tietävänsä paremmin miten hommat pitää hoitaa.

Käytännössä teen samaa työtä kuin aiemminkin eli ICT-konsultointia, mutta nyt minun ei tarvitse nöyristellä työnantajaa, vaan ainoastaan asiakastani. Positiivisena puolena on lisääntynyt vapaus ja mahdollisuus vaikuttaa oman firman menestykseen. Ei tarvitse laskea lomapäiviä, vaan voi olla pois töistä, jos huvittaa ja on varaa siihen. Negatiivisena puolena on stressi omasta toimeentulosta. Töiden jatkumisen eteen on tehtävä muutakin kuin laskutettavaa työtä asiakasprojektissa. On myös syytä pysyä terveenä, sillä jokainen päivä pois laskutettavasta työstä tulee kalliiksi.

Olen pyrkinyt maksamaan itselleni suurinpiirtein saman suuruista palkkaa kuin palkollisena ollessanikin. Yritystoiminnan aloittamiseen liittyviä kustannuksia olen jonkin verran joutunut nyt alkuvaiheessa kompensoimaan hieman suuremmalla palkalla, vaikka alkuinvestoinnit ei kovin ihmeelliset olleetkaan. Kesäloma lisäksi katkaisi laskutuksen kuukaudeksi, mikä teki aika ison loven tulopuolelle. Firman kassaan ei ole jäänyt vielä juurikaan rahaa, mutta pikkuhiljaa pitäisi senkin korjaantua. Puskuria pitäisi olla sen verran, että talous kestää katkokset laskutuksessa projektin vaihtuessa.

Liiketoiminnan kehittäminen

Liiketoiminnan kasvattaminen on hyvin yksinkertaista, mutta ei missään tapauksessa helppoa. Tähän liittyy oikeastaan kolme asiaa.

1. Katteen parantaminen toimittajaketjua lyhentämällä

Ensimmäinen ja tärkein on välikäsien karsiminen tuotantoketjusta. Alaa leimaa minun kaltaisten pienten toimijoiden osalta erilaiset välittäjät eli ns. brokerit (parittajat/loiset). Pahimmillaan, kuten juuri nyt, minun ja asiakkaan välissä on kolme firmaa, jotka kukin ottavat oman siivunsa kakusta. Useimpiin asiakkuuksiin, kuten moniin julkishallinnon projekteihin, on täysin mahdotonta päästä suoraan ilman välikäsiä, johtuen mm. kilpailutukseen liittyvistä vaatimuksista. Tähän kuitenkin pitää pyrkiä.

2. Rekrytointi

Toinen haaste on rekrytointi. Kaikki kovat tekijät ovat jo jossain töissä ja heidän houkutteleminen aloittelevaan pikkufirmaan ei tule olemaan helppoa. Ikäiseni kokeneet kollegat ovat useimmat perheellisiä, asuntovelallisia ja erittäin turvallisuushakuisia. Hyvää palkkaa tai hyvää meininkiä tärkeämpää on mahdollisimman hyvin turvattu palkanmaksu. Eihän siitä toki mitään takeita ole vanhemmassakaan yrityksessä, mutta jonkinlainen illuusio siitä kuitenkin on olemassa. Nuorempien tekijöiden myyminen projekteihin puolestaan on haastavampaa eikä heitä voi laittaa mihin tahansa projektiin, kuten kokeneemman tekijän.

3. Myynti

Kolmas haaste on asiakkuuksien hankkiminen. Tämän koen tällä hetkellä pienimmäksi haasteeksi. Työtilanne vaikuttaa minusta tällä hetkellä hyvältä ja olen saanut jo erilaisia yhteistyötarjouksia, vaikka en ole tehnyt asian eteen vielä mitään. Itseasiassa työtilanne on ollut hyvä koko urani ajan taantumista huolimatta.

Tulevaisuus

Minulla on tällä hetkellä toimeksiantosopimus nykyiseen asiakkuuteen vuoden loppuun ja nyt jännitetään jatkosopimusta. Asiakas ja hankkeen pääurakoitsija on jo ilmaissut tahtonsa pitää minut mukana hankkeessa, mutta mihinkään ei voi luottaa ennen kuin on nimet paperissa. On ollut puhetta kahden vuoden jatkosopimuksesta, minkä toteutuminen olisi erinomainen asia.

Kirjoitan yritykseni tuloista ja menoista seikkaperäisesti erillisen kirjoituksen myöhemmin. Samoin asiaa piisaa yrittäjyyteen liittyvistä myyteistä ja muusta.

Ai niin, sijoitukset. Niitä en ole tainnut tehdä tänä vuonna lainkaan. Päivitin salkkusivulle kuitenkin tilanteen. Siellä näkyy konkreettisesti mm. Talvivaaran surullien kohtalo. Jossain vaiheessa jos ja kun firman kassassa alkaa olla ylimääräistä, niin pitää harkita myös myös firman rahojen sijoittamista.

Kommentit

  1. Mukavaa kuulla juttua taas, tätä onkin odoteltu.. (vaikka sikke-juttua ei tullutkaan). Itse olen myös pohtinut irtautumista työnantajan oravanpyörstä, ja rakentavani omaa.. Mutta kuten sanoit, on niin helppo pitäytyä vanhassa ja turvallisessa. Toisaalta, pienimuotoista sivu-bizniztä on tullut harrasteltua (paino sanalla harrastelu) tuon vuokraus-jutun kanssa (www.vuokraayamaha.fi), mutta ei sitä oikeaksi yrittämiseksi voi sanoa.

    Sen olen tosin kyllä päättänyt, että jossain vaiheessa, sanotaan 2-5v sisään perustan oman Oy:n (koska Oy on se ainut ja oikea).. Pohjia sille rakentelen nykyisessä koulussa jota vedän työnohessani. Luen siis tuotantotaloutta LUT:ssa.. Jännä nähdä miten käy.

    Tsemiä yrittämiseen ja Mielenkiinnolla odottelen lukuja firmasta.. Toivottavasti löydät jossain vaiheessa aikaa niistä vähän kirjailla. =)

    -J-

    VastaaPoista
  2. Mitä olen yritystoimitaa työntekijänä seurannut, niin kyllä myynti on tupannut olemaan se hankalin osuus.
    Yksinyrittäjänä/pienessä firmassa taas vaihtoehtoinen ongelma on töiden määrän suuri vaihtelu. Kun yhtäkkiä tuleekin uusi projekti, pitäisi jostain saada tekijät siihen. Jos nyt teet kokopäiväisesti hommia vanhalle työnantajallesi, et oikein voi ottaa vastaan uusia asiakkaita ilman että nykyiset hommat kärsivät. Vielä parinkymmenen työntekijän softafirmassa on suurimman osan ajasta joko liian vähän tai liikaa työntekijöitä...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut kirjoitukset

S-ryhmän osuuskauppojen jäsenyyksistä varmaa tuottoa

S-Etukortin käyttäminen on junttia. Koko kassajonon hidastaminen muutaman euron ostoksista saatavan naurettavan pienen bonuksen takia on lähes tulkoon alhaisinta mitä ihminen voi toiselle ihmiselle tehdä. Ymmärtääkseni korttijärjestelmän kustannukset ylittävät asiakasomistajille maksettavien etujen määrän, joten koko järjestelmä on asiakasomistajien kannalta yhtä tyhjän kanssa. Korjatkaa, jos olen väärässä. Osuuskauppojen maksama korko puolestaan on monissa osuusliikkeissä melko hyvä, joten päätinpä minäkin vihdoin liittyä jäseneksi joihinkin niistä. Liityin nyt näihin:   Koron saaminen edellyttää jäsenmaksun maksamisen täysimääräisenä ja minun tapauksessani jäsenyyksistäni kertyi kustannuksia yhteensä 1000€. Sijoitus on ymmärtääkseni pommin varman, sillä osuusmaksu palautetaan täysimääräisesti, jos joskus haluaa erota osuuskaupasta. Korot toki voi vaihdella vuodesta toiseen, mutta eiköhän sieltä aina jotain tule.   Käytännössä asia hoituu niin, että marssit mihin tahansa S-

Miten ostan pörssiosakkeita - käytännön ohjeet

Ties vaikka joku saisi tästä apua ja näkeepähän ummikko miten helppoa osakkeiden ostaminen on. Osakkeiden valintaan en osaa antaa vinkkejä, mutta välittäjän valintaan kyllä. Pörssiosakkeiden omistaminen edellyttää  arvo-osuustiliä  ja sellaisen voi hankkia vaikka omasta tilipankistaan tai muulta arvo-paperivälittäjältä, joka ei ole välttämättä ole sidoksissa tilipankkiisi. Arvopaperivälittäjissä ratkaisevin ero on hinta. Ns. online-välittäjillä verrattuna kivijalkapankeihin on usein myös laajempi valikoima eri markkinoilta ostettavia sijoitustuotteita. Esimerkiksi ulkomaisia indeksiosuusrahastoja tai erikoisempia yrityksiä eksottisemmilta markkoinoilta voi olla vaikeaa tai mahdotonta saada ostettua oman pankin kautta. Kivijalkapankkisi mainostaa sinulle varmasti mainioita tietopalveluitaan ja analyysejään, joihin pääsee käsiksi avaamalle heille arvo-osuustilin. Kokemukseni mukaan vastaavat tai jopa paremmat analyysipalvelut on saatavissa ihan samalla tavalla myös muilta välittäjiltä.

Annuiteetti, tasalyhennys, kiinteä tasaerä...

...3kk euribor, kiinteä korko, apua! Näitä on tullut kelailtua viime aikoina. Paljon on tapahtunut sitten edellisen kirjoitukseni ja olen päätynyt ostamaan oman asunnon. Varsinainen loppukauppa on vielä edessä ja minulla on vielä hieman aikaa kilpailuttaa lainatarjouksia. Olen pyytänyt tarjouksen OP:sta, Sampo pankista ja Nordeasta. Lainan hinnassa ja kuluissa ei ole käytännössä mitään eroa enkä siksi jaksa vaivautua enää pyytämään tarjousta muualta. Kaikki tarjoavat marginaaliksi 0,75% ja viitekoron saa valita vapaasti. Pankin edustajat kovasti painostavat sitomaan lainan kolmen tai viiden vuoden kiinteän koron jaksoon. Kokonaiskoroksi tälle viiden vuoden jaksolle tarjotaan 2,75% . Minulla alkaa aina hälytyskellot soimaan, kun pankki kovasti jotain tyrkyttää. Tuskin ne silloin ainakaan minun etuani ajattelevat. Kaiken maailman turvatuotteita tarjotaan myös, mutta ennemmin asetan kuukausierän mahdollisimman pieneksi, jotta pystyn säästämään osakkeisiin ihan oman turvani. Nordea