Siirry pääsisältöön

Yksi askel eteen, kaksi taakse

Asuntokaupat on nyt tehty. Asuntolainan rahoittaakseni, jouduin muuttamaan kakkossalkun sisällön kokonaan rahaksi. Tavoitteeni jäädä eläkkeelle 55-vuotiaana koki samalla pahan takaiskun. Ehkä muutan tavoitettani ja blogin nimeksi "55-vuotiaana onnelliseksi".

Tässä kaikki vähäiset paperini tällä hetkellä:Täytyy kyllä sanoa, ettei kauheasti vakuuttanut näiden "Rahoituspäälliköiden" ja "Henkilökohtaisten palveluneuvojien" toiminta lainan neuvotteluissa. Joko nämä ihmiset ovat vähän yksinkertaisia, tekeytyvät sellaisiksi tai pitävät asiakastaan sellaisena. Tittelistä riippumatta vastuu ja valta näillä kaikilla on täsmälleen sama. Minulla meni viikko neuvotteluihin, koska joka ikinen asia piti varmistaa erikseen pankinjohtajalta. Kyse ei ollut mistään rakettitieteestä, vaan kymmenyksien viilaamisesta marginaalista. Sama asia olisi hoitunut viidessä minuutissa suoraan pankinjohtajan kanssa, mutta ilmeisesti minä olen liian vähäpätöinen hänen majesteettiselle korkeudelleen.

Lisäksi vasta neuvottelujen loppumetreillä paljastui, etten saakaan haluamaani lyhennystapaa lainaan. Joko pankin edustaja huijasi minua tai sitten hän ei kerta kaikkiaan osannut työtään. Kaiken maailman lainaturvia ja kuolemanvaravakuutuksia kyllä tyrkytettiin joka käänteessä, vaikka tein selväksi heti alussa, etten aio ostaa yhtään ylimääräistä tuotetta. Sanoin kyllä voivani harkita "oheistuotteita", jos sillä on minun kannaltani myönteinen vaikutus marginaaliin tai lainan muihin kuluihin. Kysyin välillä, että miksi minun kannattaisi ostaa tämä ja tämä tuote? Vastauksena sain tyyliin: "No kun se olisi hyvä.". Jatkokysymyksenä esitin yksinkertaisen "Miksi?". Ja vastauksena taas tieteellisen täsmällinen: "No meidän pankki suosittelee sitä.". Aha.

No näillä mennään. Lainan kokonaiskoroksi tuli tässä vaiheessa noin 1,25%, joten eihän tuo kauhean kallista rahaa ole. Kuukausierä asettuu sen verran alhaiselle tasolle, että jotain pitäisi jäädä kuukausittain säästöönkin. Lyhennyssummalla saisi suurinpiirtein samanlaisen vuokra-asunnon. Kynnys kilpailuttaa laina uusiksi lähivuosina on erittäin matala. Kunhan saan hieman asunnosta maksettua ja toivon mukaan asunnon arvon noustua minulla on hieman paremmat neuvotteluasemat.

p.s. Muistatteko taannoin kirjoituksessani kommentoijan nimimerkillä "Kuolemaan tuomittu". Hänelle kuuluu nyt parempaa.

Kommentit

  1. Tosi tuttua tuo pankkien vakuutusten yms. tuotteiden tarjoaminen. Erittäin rasittavaa se on, mutta ymmärtäähän tuon, että tuottoisasta hommasta on viimekädessä kyse. Ns. rahat tyhmiltä pois periaate tuntuu olevan vahvana.

    VastaaPoista
  2. "Asuntovelallinen - lyhyt korko säästää tuhansia euroja": http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=201204145961

    VastaaPoista
  3. "Lyhyet korot laskivat alimmaksi pariin vuoteen": http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=201204146025

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut kirjoitukset

Miten ostan pörssiosakkeita - käytännön ohjeet

Ties vaikka joku saisi tästä apua ja näkeepähän ummikko miten helppoa osakkeiden ostaminen on.

Osakkeiden valintaan en osaa antaa vinkkejä, mutta välittäjän valintaan kyllä. Pörssiosakkeiden omistaminen edellyttää arvo-osuustiliä ja sellaisen voi hankkia vaikka omasta tilipankistaan tai muulta arvo-paperivälittäjältä, joka ei ole välttämättä ole sidoksissa tilipankkiisi. Arvopaperivälittäjissä ratkaisevin ero on hinta. Ns. online-välittäjillä verrattuna kivijalkapankeihin on usein myös laajempi valikoima eri markkinoilta ostettavia sijoitustuotteita. Esimerkiksi ulkomaisia indeksiosuusrahastoja tai erikoisempia yrityksiä eksottisemmilta markkoinoilta voi olla vaikeaa tai mahdotonta saada ostettua oman pankin kautta. Kivijalkapankkisi mainostaa sinulle varmasti mainioita tietopalveluitaan ja analyysejään, joihin pääsee käsiksi avaamalle heille arvo-osuustilin. Kokemukseni mukaan vastaavat tai jopa paremmat analyysipalvelut on saatavissa ihan samalla tavalla myös muilta välittäjiltä. Ra…

Annuiteetti, tasalyhennys, kiinteä tasaerä...

...3kk euribor, kiinteä korko, apua! Näitä on tullut kelailtua viime aikoina. Paljon on tapahtunut sitten edellisen kirjoitukseni ja olen päätynyt ostamaan oman asunnon. Varsinainen loppukauppa on vielä edessä ja minulla on vielä hieman aikaa kilpailuttaa lainatarjouksia.

Olen pyytänyt tarjouksen OP:sta, Sampo pankista ja Nordeasta. Lainan hinnassa ja kuluissa ei ole käytännössä mitään eroa enkä siksi jaksa vaivautua enää pyytämään tarjousta muualta. Kaikki tarjoavat marginaaliksi 0,75% ja viitekoron saa valita vapaasti. Pankin edustajat kovasti painostavat sitomaan lainan kolmen tai viiden vuoden kiinteän koron jaksoon. Kokonaiskoroksi tälle viiden vuoden jaksolle tarjotaan 2,75%. Minulla alkaa aina hälytyskellot soimaan, kun pankki kovasti jotain tyrkyttää. Tuskin ne silloin ainakaan minun etuani ajattelevat. Kaiken maailman turvatuotteita tarjotaan myös, mutta ennemmin asetan kuukausierän mahdollisimman pieneksi, jotta pystyn säästämään osakkeisiin ihan oman turvani.

Nordea on ain…

Säästäminen ja eläminen osinkotuloilla vanhana

En ole kovin tarkkaan laskenut paljonko rahaa pitää laittaa vuosittain sivuun saadakseen riittävästi osinkotuloja ja voidakseen elää pelkästään niillä. Oletan, että pakollisiin asumiskustannuksiin ei asuntolainan jälkeen kulu kuin yhtiövastikkeen verran ja tämän lisäksi rahaa menee välttämättömyyksiin, kuten kotivakuutukseen, laajakaistaliittymään, brandyyn ja trappistioluisiin. 500 euroa luulisi karkeasti arvioiden riittävän mainiosti pakollisiin menoihin ja siihen päälle muutama satanen ruokaan ja huvituksiin.


Toivon pystyväni laittamaan sijoituksiin ehkä 700 euroa kuukaudessa ja saavani sijoitukselle viiden prosentin vuosituoton. Eikös viisi prosenttia ole aika hyvin linjassa osakemarkkinoiden keskimääräisen tuoton kanssa? Tästä seuraa kahdenkymmenen vuoden aikana korkoa korolle ja lopputuloksena vajaa 290 000 euroa pääomaa.

Jos hyvin käy, kahdenkymmenen vuoden kuluttua tuo rahasumma tuottaa osinkotuloina edelleen viisi prosenttia vuosittain, lisäämättä uutta rahaa muuten salkkuun.…