Siirry pääsisältöön

Avioero tulee kalliiksi

Inhimillisen tragedian lisäksi, avioero on myös taloudellinen katastrofi. Tiedän koska minulla on sellainen vireillä. Tämä menee nyt aika henkilökohtaiseksi, mutta liittyy olennaisesti talouteen.

Suurin ongelma on se, että yhtäkkiä yhden asunnon hinnalla pitäisi saada kaksi asuntoa, kahdet huonekalut ja kahdet kodinkoneet. Tämän jälkeen ei voi myöskään enää jakaa kustannuksia laajakaistasta, lehtien tilaamisesta, yhtiövastikkeesta, sähköstä ym. Yhdessä asumisen taloudelliset synergiaedut siis katoavat. Jos yhteinen kämppä laitetaan myyntiin, tulee myös maksettavaksi käytännössä kolmen asunnon välityspalkkiot ja kahden asunnon kaupasta varainsiirtoverot. Puhumattakaan tasingoista tai elatusavusta.

Ystäväni ovat ehdottaneet, että kannattaisi yrittää vielä paikata välit ja käydä vaikka avioneuvojalla. Minusta se olisi sama kuin veisi romutetun auton kellosepälle korjattavaksi. Arviointikykyni ei tosin varmaan ole parhaimmillaan, koska tunne-elämäni muistuttaa tällä hetkellä lähinnä möykkyä mustaa muovailuvahaa, jonka ympärille on kiedottu piikkilankaa.

Olen päätynyt ehdottamaan ratkaisua, jossa vaimoni ja lapseni jäävät asumaan nykyiseen asuntoomme ja minä muutan johonkin lähistölle pienempään asuntoon. Nykyisestä asunnostamme on pitkä siivu vielä maksamatta. Asunnon hinta on kuitenkin noussut sen verran hankintahetkestä, että kummallekaan osapuolelle ei olisi järkevää ostaa toisen osuutta asunnosta markkinahintaan. Ehdotinkin, että erotus markkina-arvoon katsotaankin minun osaltani kertasuoritteiseksi elatusavuksi. Tämä on mielestäni reilua molemmille osapuolille. Näin lapseni voi jäädä asumaan isompaan asuntoon ja "omaan kotiin".

Tästä seuraa se huono puoli, että minä lähden tyhjin käsin eikä minulla ole edes käsirahaa omaan asuntooni. Minulle on toki eduksi jatkossa, että käyttööni jää kuukausittain enemmän rahaa, koska olen osuuteni elatuksesta jo hoitanut. Tähän liittyy aiemmin mainitsemani osakkeiden myynnit. Suurinpiirtein kymppitonni pitäisi kehittää käsirahaan ja viitisen tonnia varainsiirtoveroon. Ei ihan pikkurahoja. Eläkesäästöjä ei todellakaan ollut tarkoitus käyttää näin, mutta toisaalta onni, että siihen on kuitenkin mahdollisuus. Täytyy lohduttautua ajatuksella, että muutan tässä nyt vaan omaisuuden muotoa enkä luovu siitä.

To be continued....

Kommentit

 1. Harmillinen tilanne. Olisiko kuitenkin vuokralle siirtyminen tilanteessasi parempi vaihtoehto ja jättää omistusasunnon hankkiminen myöhemmäksi kun elämään astelee uusi rakkaus (mikä tilanteessasi voi nyt vaikuttaa etäiseltä)?

  Jos yhtään tuntuu siltä, että nykyisessä parisuhteessa on mitään mahdollisuuksia korjata tilanne niin myös se puoltaisi vuokralle muuttamista ensin. Avioeron miettimisaikana kun toiseen tulee otettua etäisyyttä voi näkemys tilanteesta muuttua. Jos saatte asiat järjestymään niin vuokralta on aina helpompi palata vanhaan yhteiseen asuntoon kuin lähteä jälleen myymään jo hankittua asuntoa.

  Onneksi itse tuli tehtyä avioehto liittoon astellessa. Se helpottaa näiden asioiden veivaamista, jos siihen joskus joutuu.

  Arvonlisäverolla talokauppojen yhteydessä tarkoitit varmaankin varainsiirtoveroa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, pitää nyt vielä miettiä asumisvaihtoehtoja, mutta tällä hetkellä oma asunto tuntuu mielekkäimmältä vaihtoehdolta.

   Arvonlisäverolla tosiaan tarkoitin varainsiirtoveroa ja korjasin sen tekstiin.

   Poista
 2. Se piti vielä mainita, että on muuten lainansaanti hieman tiukentunut kolmessa vuodessa. Olen pyytänyt tarjouksen tosin vasta yhdestä paikasta. Nyt ei esimerkiksi hyväksytty lainkaan vakuusvajetta. Varainsiirtoveron ja lainan käsittelykulut lisättiin lainan pääomaan aiemmin, mutta nyt ne pitäisi maksaa käteisellä. Tasalyhennystä näyttää olevan vaikea saada ja pankki tyrkyttää annuiteettia, mikä on ymmärtääkseni lainanottajan näkökulmasta isolla lainalla huonompi vaihtoehto. Lyhyitä viitekorkoja on myös vaikeampi saada lainaansa. Marginaaliksi tarjottiin 0,75.

  VastaaPoista
 3. Hei!

  Pahoittelut tilanteesta myös uudenkarhealta lukijalta. Asuntokaupat ovat itsellä vielä kaukaisena haaveena (onneksi), mutta markkinoita ja laina-asioita seuraan kuitenkin sillä silmällä. Asuntojen hintojen uskotaan kääntyvän laskuun, ellei jopa romahdukseen alkukesästä. Kannattaa ehkä miettiä hetkeksi vuokralle muuttamista. Voi olla, että puolen vuoden odottamisella säästät kymmeniäkin tuhansia. Voimia suuriin päätöksiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, mutta se on myöhäistä nyt ;)

   Poista
 4. Hei! Myöhäistä sinun kannaltasi, kirjoitan kuitenkin, jos lukijoille sattuu olemaan hyötyä. Elatusmaksuja ei voi, tai ainakaan kannata, maksaa kertasuorituksena, koska laki katsoo niin, että jos saaja-vanhempi joutuu rahapulaan koska tahansa myöhemmin, olet joka tapauksessa velvollinen maksamaan elatusmaksua.
  Toinen seikka mikä tuli mieleeni tästä kirjoituksesta on se, että kannattaa toki mielestäni ostaa pienempi asunto, jossa tod. näköisesti on myös pienet asumiskulut. Kun uusi rakkaus löytyy, ja tulee ajankohtaiseksi taas isompi asunto, voit laittaa vuokralle tämän yksiön / kaksion tms. Ja siitä sitten vuokratuloilla maksat lainan ja vastikkeet. Ilmaista eläkerahaa sinulle :) Sijainti + vastike ym. seikat kannaattaakin jo nyt ostovaiheessa huomioida myös vuokrauksen kannalta!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut kirjoitukset

Miten ostan pörssiosakkeita - käytännön ohjeet

Ties vaikka joku saisi tästä apua ja näkeepähän ummikko miten helppoa osakkeiden ostaminen on.

Osakkeiden valintaan en osaa antaa vinkkejä, mutta välittäjän valintaan kyllä. Pörssiosakkeiden omistaminen edellyttää arvo-osuustiliä ja sellaisen voi hankkia vaikka omasta tilipankistaan tai muulta arvo-paperivälittäjältä, joka ei ole välttämättä ole sidoksissa tilipankkiisi. Arvopaperivälittäjissä ratkaisevin ero on hinta. Ns. online-välittäjillä verrattuna kivijalkapankeihin on usein myös laajempi valikoima eri markkinoilta ostettavia sijoitustuotteita. Esimerkiksi ulkomaisia indeksiosuusrahastoja tai erikoisempia yrityksiä eksottisemmilta markkoinoilta voi olla vaikeaa tai mahdotonta saada ostettua oman pankin kautta. Kivijalkapankkisi mainostaa sinulle varmasti mainioita tietopalveluitaan ja analyysejään, joihin pääsee käsiksi avaamalle heille arvo-osuustilin. Kokemukseni mukaan vastaavat tai jopa paremmat analyysipalvelut on saatavissa ihan samalla tavalla myös muilta välittäjiltä. Ra…

Annuiteetti, tasalyhennys, kiinteä tasaerä...

...3kk euribor, kiinteä korko, apua! Näitä on tullut kelailtua viime aikoina. Paljon on tapahtunut sitten edellisen kirjoitukseni ja olen päätynyt ostamaan oman asunnon. Varsinainen loppukauppa on vielä edessä ja minulla on vielä hieman aikaa kilpailuttaa lainatarjouksia.

Olen pyytänyt tarjouksen OP:sta, Sampo pankista ja Nordeasta. Lainan hinnassa ja kuluissa ei ole käytännössä mitään eroa enkä siksi jaksa vaivautua enää pyytämään tarjousta muualta. Kaikki tarjoavat marginaaliksi 0,75% ja viitekoron saa valita vapaasti. Pankin edustajat kovasti painostavat sitomaan lainan kolmen tai viiden vuoden kiinteän koron jaksoon. Kokonaiskoroksi tälle viiden vuoden jaksolle tarjotaan 2,75%. Minulla alkaa aina hälytyskellot soimaan, kun pankki kovasti jotain tyrkyttää. Tuskin ne silloin ainakaan minun etuani ajattelevat. Kaiken maailman turvatuotteita tarjotaan myös, mutta ennemmin asetan kuukausierän mahdollisimman pieneksi, jotta pystyn säästämään osakkeisiin ihan oman turvani.

Nordea on ain…

Säästäminen ja eläminen osinkotuloilla vanhana

En ole kovin tarkkaan laskenut paljonko rahaa pitää laittaa vuosittain sivuun saadakseen riittävästi osinkotuloja ja voidakseen elää pelkästään niillä. Oletan, että pakollisiin asumiskustannuksiin ei asuntolainan jälkeen kulu kuin yhtiövastikkeen verran ja tämän lisäksi rahaa menee välttämättömyyksiin, kuten kotivakuutukseen, laajakaistaliittymään, brandyyn ja trappistioluisiin. 500 euroa luulisi karkeasti arvioiden riittävän mainiosti pakollisiin menoihin ja siihen päälle muutama satanen ruokaan ja huvituksiin.


Toivon pystyväni laittamaan sijoituksiin ehkä 700 euroa kuukaudessa ja saavani sijoitukselle viiden prosentin vuosituoton. Eikös viisi prosenttia ole aika hyvin linjassa osakemarkkinoiden keskimääräisen tuoton kanssa? Tästä seuraa kahdenkymmenen vuoden aikana korkoa korolle ja lopputuloksena vajaa 290 000 euroa pääomaa.

Jos hyvin käy, kahdenkymmenen vuoden kuluttua tuo rahasumma tuottaa osinkotuloina edelleen viisi prosenttia vuosittain, lisäämättä uutta rahaa muuten salkkuun.…